Konferans
9 Kasım 2013 / 14:30
Pera Müzesi Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar Oryantalist Resim Koleksiyonu sergisi kapsamında İngiltere'nin İlk Türk Büyükelçisi Yusuf Agah Efendi Londra'da konulu bir konferansı düzenliyor.
Besteci ve müzik tarihçisi Dr. Emre Aracı'nın hazırladığı müzikli konferans, İngiltere’ye büyükelçi olarak tayin edilişinin 220. yılında, Yusuf Agâh Efendi’nin izinde, 18. yüzyıl Londrası’nın sokaklarında canlı bir tarih ve müzik yolculuğu.
Yusuf Agâh Efendi’nin ressam Carl Frederik von Breda tarafından Londra’da yapılan yağlı boya portresinin de yer aldığı Elçiler ve Ressamlar sergisi katında gerçekleşecek.
1793 yılının kayda değer olaylarını uzun bir liste halinde sıralarken, The Times gazetesi son madde olarak Türk büyükelçisinin Aralık ayında Dover Limanı’na varışına da yer veriyordu. Bu gerçekten de o yılın önemli olayları arasındaydı; zira tarihte ilk kez daimi bir Türk büyükelçisi Londra’ya tayin edilmiş ve İngiltere topraklarına adım atmıştı. Bâb-ı Âli’nin İngiltere’ye yolladığı Yusuf Agâh Efendi’nin büyükelçiliği o dönem saray ve İngiliz aristokrat çevreleri arasında büyük ilgi uyandırmış ve şehirdeki yaşantısı sadece gazete haberlerine değil, pek çok davet, kutlama ve müzik bestesine de konu olmuştu.
Bu alanda geniş araştırmalar yapan besteci ve müzik tarihçisi Dr Emre Aracı, İngiltere’ye büyükelçi olarak tayin edilişinin 220. yılında, Yusuf Agâh Efendi’nin izinde, 18. yüzyıl Londrası’nın sokaklarında bizi canlı bir tarih ve müzik yolculuğuna çıkartıyor. Aracı’nın, notalarını British Library’de keşfettiği Türk büyükelçisinin şerefine bestelenen marşları piyanist Hakan Ali Toker’in seslendireceği bu açıklamalı konferans, Pera Müzesi’nde, Yusuf Agâh Efendi’nin ressam Carl Frederik von Breda tarafından Londra’da yapılan yağlı boya portresinin de yer aldığı Elçiler ve Ressamlar sergisi katında gerçekleşecek.
Emre Aracı 1987’den beri Birleşik Krallık’ta yaşıyor. Edinburgh Üniversitesi Müzik Fakültesi’nden BMus (Hons.) ve PhD dereceleri ile mezun oldu. Türkiye-Avrupa müzik ilişkileri üzerine yoğunlaştığı araştırmalarıyla ilgili pek çok kitap ve makale yazmış, Kalan, Warner ve Brilliant Classics tarafından yayınlanan CD’ler kaydetmiştir. W. P. R. Cope’un Yusuf Agâh Efendi için bestelediği merasim marşından esinlenerek 1998’de Büyükelçi Özdem Sanberk için Türk Büyükelçisi’nin Merasim Marşı’nı bestelemiştir.
Etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır. Konferans dili Türkçe’dir.
desteğiyle
Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.
Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)