Cecil Beaton

Portreler

13 Mayıs - 26 Temmuz 2015

20. yüzyılın önemli ve çok yönlü fotoğrafçılarından Cecil Beaton (1904-1980) büyüleyici portreleriyle ilk kez Türkiye’de Pera Müzesi’ndeydi.

Aynı zamanda Oscar ödüllü bir kostüm tasarımcısı olan Cecil Beaton’ın Londra National Portrait Gallery’nin Fotoğraf Danışmanı Terence Pepper küratörlüğünde, “Sotheby’s Cecil Beaton Studio Archive” koleksiyonundan derlenen sergisi, sanatçının 1920’lerden 70’lere kadar fotoğrafladığı sanatçılar, film yıldızları, yazarlar, entelektüeller ve kraliyet portrelerinden oluşuyordu.

Cecil Beaton, fotoğrafçı kimliğinin yanı sıra, yazar, ressam, illüstratör, karikatürist ve ödüllü bir dekor ve kostüm tasarımcısı olarak tanınan çok yönlü bir isim. Beaton, özellikle 1927 – 1956 tarihleri arasında Vogue dergisi için hazırladığı kapaklarıyla hatırlanıyor. Ne var ki, Beaton’ın unutulmaz kareleri yalnızca bunlarla sınırlı değil. Sanatçının II. Dünya Savaşı sırasında Winston Churchill’i ofisinde gösteren fotoğrafı ve yine aynı tarihlerde Life dergisine kapak olan, bombayla yaralanmış 3 yaşındaki Eileen Dunne portresi de en önemli eserleri arasında sayılıyor.

 

iş birliğiyle

logo


sergi salonu boya sponsoru

jotun logo

 

Cecil Beaton

Cecil Beaton

20. yüzyılın önemli ve çok yönlü fotoğrafçılarından Cecil Beaton büyüleyici portreleriyle ilk kez Türkiye’de Pera Müzesi’ndeydi. Pera Müzesi ve Sotheby’s Cecil Beaton Stüdyo Arşivi işbirliğinde gerçekleşen Cecil Beaton: Portreler adlı serginin kataloğu, Cecil Beaton’ın 1920’lerden 70’lere uzanan dönemde fotoğrafladığı sanatçılar, film yıldızları, yazarlar, entelektüeller ve kraliyet portrelerini içeriyor ve Beaton’ın bugüne kadar gösterilmemiş, özellikle renkli ve az bilinen işlerine ışık tutuyor. Katalog, sanatçının kimisi ilk defa yayımlanan fotoğraflarını sunarken, küratör Terence Pepper ve V&A Museum Fotoğraf Küratörü Susanna Brown’ın kapsamlı makaleleri ile resimden illüstrasyona, karikatürden tiyatro ve sinema kostüm tasarımına uzanan kariyerine odaklanıyor.

Video

On Dokuzuncu Yüzyılda Gezgin Olmak

On Dokuzuncu Yüzyılda Gezgin Olmak

N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizimiz devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz. 

Ailevi ve Ortak Kültürel Tarihler  <br> Njideka Akunyili Crosby

Ailevi ve Ortak Kültürel Tarihler
Njideka Akunyili Crosby

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Buram Buram Kahve Kokan 17 Instagram Hesabı

Buram Buram Kahve Kokan 17 Instagram Hesabı

Kahve o kadar uzun zamandır bizimle ki, onsuz bir sosyal yaşamı düşünmek güç. Hatta sanki onunla hiç tanışmasaydık da “Bu hayatta bir şey eksik ama adını koyamıyorum.” gibi bir hisse kapılırdık. Şakası bir yana, sizce nasıl oldu da kahve insanlık tarihinin farklı dönemlerinde hep kendine has bir yer edinmeyi ve gündelik yaşamımızda bu denli kök salmayı başardı?