Ağırlıkların Epigrafisi Çalıştayı II

18 Mayıs 2023

Pera Müzesi anıtlar üzerindeki yazı ve kitabeleri inceleyen epigrafi bilimine yönelik etkinlilere devam ediyor. Müzenin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında düzenlenen Ağırlıkların Epigrafisi Çalıştayı, 2-3 Haziran tarihlerinde İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yapılacak. Üniversite öğrencilerinin ücretsiz katılabileceği çalıştayın son başvuru tarihi 26 Mayıs Cuma.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle Ağırlıkların Epigrafisi Çalıştayı’nın ikincisini düzenliyor. Epigrafi çalışmalarında göz ardı edilen ağırlık ve ölçü konularını disiplinlerarası bakış açısıyla ele alan çalıştayın ilki geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleştirilmişti. Lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik program, Eskiçağ tarihi ve arkeolojisi üzerine çalışan genç araştırmacılara teorik ve pratik altyapı sağlamayı amaçlıyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü “Arka Oda”da 2-3 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek çalıştayın yürütücülüğünü, Marmara Üniversitesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk ve Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu Sorumlusu Yavuz Selim Güler yapacak. Programın ilk gününde epigrafi bilimi hakkında seminerler verilecek ve İstanbul’un Roma ve Bizans Dönemi yazıtları üzerine atölye çalışmaları yapılacak. Pratik çalışmalara odaklanan ikinci gün ise Roma ve Bizans terazi ağırlıklarının epigrafisi, vaka çalışmaları ve atölyelerle incelenecek.

Başvuru koşulları

Çalıştaya; üniversitelerin arkeoloji, sanat tarihi ve Eskiçağ tarihi programlarında öğrenim gören ve temel düzey Eski Yunanca dersi almış lisans ve lisansüstü öğrencileri, 26 Mayıs Cuma gününe kadarinfo@peramuzesi.org.tr e-posta adresine “Ağırlıkların Epigrafisi Çalıştayı_Ad-Soyad” başlığı ile tek sayfalık özgeçmiş ve 100 kelimeyi geçmeyecek niyet mektuplarını ileterek başvurabilecek. Başvuruların değerlendirilmesinin ardından programa katılacak 10 kişi belirlenecek.

Takvim

Son başvuru tarihi: 26 Mayıs                                                                    
Kabul alanların duyurulması: 29 Mayıs
Çalıştay tarihleri: 2-3 Haziran

Program detayları için: https://www.peramuzesi.org.tr/images/2023/agirliklarin-epigrafisi-calistayi-sonv2.pdf

Eğitmenler

Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk

Hüseyin Sami Öztürk İstanbul Üniversitesi’nde arkeoloji öğrenimi gördü. Marmara Üniversitesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda 1999 yılında “Hellenistik Çağ’da onurlandırma” adlı teziyle yüksek lisansını; 2006’da “M.Ö. II.- M.S. IV. yüzyıllarda Likya-Pamfilya Bölgesinde Kırsal Alan Güvenliği” adlı teziyle doktorasını tamamladı. 2018 yılında Marmara Üniversitesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda Doçent unvanı aldı ve aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam ediyor. Uzun yıllar Lykia’da yüzey araştırmalarında epigrafist olarak görev yapan Dr. Öztürk, Bithynia’daki Sakarya ve Bilecik illerinde başkanlığı altında da bir epigrafik yüzey araştırması yaparken, Olympos ve Adramytteion kazıları epigrafisti olarak da, birçok müzede çalışmalar gerçekleştiriyor.

Yavuz Selim Güler

Koç Üniversitesi’nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi öğrenimini gördü. 2018-2020 yılları arasında Eski Yunanca, Latince ve Eskiçağ Tarihi derslerinin asistanlığını yaptı. 2020 yılında “Provincia Asia Eyaleti’nde Romalı tüccarlar ve bankerler” üzerine hazırladığı yüksek lisans tezini tamamladı. Bir süre müze eğitimi alanında çalışan Güler, 2021’den bu yana çalışmalarına Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Anadolu Ağırlık & Ölçüleri Koleksiyonu ve Kütahya Çini & Seramikleri Koleksiyonu Sorumlusu olarak devam ediyor.