Diplomasi tarihine tanıklık eden sergi salonunda Türkiye-Japonya İlişkilerinin 100. Yılı’na özel konser

25 Nisan 2024

Suna ve İnan Kıraç Vakfı kültür kurumları, Türkiye ve Japonya arasındaki kültürel köprüye katkıda bulunmayı sürdürüyor. Pera Müzesi, 2009’dan bu yana Akira KurosawaJaponya Medya Sanatları FestivaliIkuo Hirayama sergilerine ve Japon kültürüne dair farklı etkinliklere ev sahipliği yaptı. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ise “2010 Türkiye’de Japonya Yılı” kapsamında Hilal ve Güneş: İstanbul’da Üç Japon sergisini sanatseverlerle buluşturdu.  Bu kez, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 100. yılı kapsamında Pera Müzesi özel bir konsere ev sahipliği yapacak.

Vakfın Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturan Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisinin yer aldığı katta, 4 Mayıs Cumartesi saat 19.30’dagerçekleşecek konserde, keman sanatçısı Mina Aoki-Girardelli ve piyanist Çağdaş Özkandinleyicilere keman repertuvarının farklı yönlerini keşfedecekleri bir program sunacak.

Keman virtüözü Boris Belkin'in öğrencisi olan Mina Aoki-Girardelli’nin, piyanist Çağdaş Özkan ile birlikte vereceği “Beethoven’dan Prokofiev’e: Müzikal Bir Yolculuk” konseri, klasik müziğin devi Beethoven'dan Sarasate'nin virtüözitesine, Kreisler'in esprili salon minyatürlerinden Prokofiev'in gerçeküstü dünyasına kadar, farklı çağlardan başyapıtları müzikseverlerin beğenisine sunacak.  

Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisinin bulunduğu katta gerçekleşecek konser, müze bileti ile izlenebilir. Oturma düzeni numarasızdır.

 

Mina Aoki-Girardelli Hakkında:
2004’te Japonya’da doğan Mina, keman eğitiminin ilk adımlarını beş yaşında Aida Pulake ile, daha sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Bahar Biricik ile attı. 2018’de önemli pedagog Ida Bieler tarafından Kuzey Karolina Üniversitesi Sanat Okulu’na burslu olarak davet edilen sanatçı, 2019’da dünyanın en prestijli kurumlarından Chigiana Akademisi’nde Boris Belkin’in sınıfına girme başarısı gösterdi. Roma’da Belkin ile keman eğitimine devam eden Mina, ertesi yıl Maastricht Konservatuarı’nın Genç Yetenek sınıfına seçildi. Aynı dönemde, Belçika’da gittiği lisesinden “élite artistique” statüsünü kazandı. 2022’de Maastricht Konservatuarı’nda tam zamanlı lisans öğrencisi olan Mina, Maestro Boris Belkin ile keman solistliği eğitimini sürdürmektedir.

Sanatçı şu ana dek Chigiana Akademisi, Palazzo Falconieri, Uluslararası Imola Akademisi, Livorno Müzik Festivali, İtalya Ulusal Müzik Enstrümanları Müzesi, Bachhaus, Eindhoven Muziekgebouw gibi mekanlarda sahne almıştır. 2021’de ünlü çello sanatçısı Antonio Meneses’in desteklediği Janigro Festivali’nde bir resital sunan Mina, 2023’te İtalya’da Boris Belkin ile aynı sahneyi paylaşarak Orchestra di Camera del Mediterraneo ile solist olarak konser verdi. 2022’den bu yana Tokyo’daki TC Büyükelçiliği’nin himayesi ile Kyoto, Kitakyushu, Tokyo gibi çeşitli şehirlerde turnelere çıkmaktadır. 

Mina, Aralık 2020’den beri Bernardus Calcanius’un 1742’de Cenova’da imal ettiği nadide bir kemanı çalmaktadır. Kemanın edinilmesi Japon destekçiler Hashizume ailesi, Megumi Ito ve Dr. Shunsuke Takagi’nin cömert katkılarıyla mümkün olmuştur.


Çağdaş Özkan Hakkında:
Klasik müzik dergisi Andante tarafından “en duyarlı duo piyanisti” olarak tanımlanan Çağdaş Özkan gerek vokal gerekse enstrümantal eşlik alanında geniş bir repertuara sahiptir. 2007 Bilkent Üniversitesi mezunu olan sanatçı, ABD’nin en prestijli müzik okullarından The Juilliard School’daki Yüksek Lisans derecesini 2012 yılında tamamladı ve yine bu okuldaki eğitimi için Borusan Müzik Bursu ile American Turkish Society’nin sağladığı Ahmet Ertegün Bursu’nu almaya hak kazandı. ABD’deki eğitimi boyunca oda müziği, duo ve orkestra piyanisti olarak aralarında Carnegie Hall ve Alice Tully Hall gibi konser salonlarının da bulunduğu birçok salonda konserler verdi. 

Aspen Müzik Festivali, Music Academy of the West, Klasik Keyifler Müzik Festivali gibi önemli yaz festivallerine katılan sanatçı dünyanın farklı yerlerinden gelen birçok müzisyenle aynı sahneyi paylaştı. 

Müzik ile çok erken yaşta akordeon ile tanışan Çağdaş Özkan, hâlâ bu tutkusunu sürdürmekte ve bu alanda kendi düzenlemeleri dahil birçok popüler ve halk müziği parçalarını repertuarında bulundurmaktadır. Ayrıca, Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda doçent olarak görev almaktadır.