“Facebook’ta İyi Görünmenin Yolları: Basın Sonrası Dönem”
Erkan Saka, Kerem Ozan Bayraktar

14 Haziran 2022

Pera Müzesi, ünlü sanatçıların ‘Basın Sanatı’ olarak tanımlanan eserlerini bir araya getiren Ve Şimdi İyi Haberler sergisi kapsamında söyleşilere ve turlara devam ediyor. Sergideki kavramlardan yola çıkan konuşma etkinliklerinin ikincisi “Facebook’ta İyi Görünmenin Yolları: Basın Sonrası Dönem” başlığını taşıyor. Yeni medya uzmanı akademisyen Erkan Saka ve sanatçı Kerem Ozan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleşecek konuşma 15 Haziran Çarşamba günü Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilir.

Sosyal medya çağı mercek altında
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, kitle iletişim araçları ve sanat arasındaki ilişkiyi odağına alan Ve Şimdi İyi Haberler sergisinden ilhamla düzenlediği etkinliklere devam ediyor. Serginin farklı bölümlerini mercek altına alan söyleşilerin ilkinde, “Cinsiyetler Savaşı, Kültürler Çatışması” başlığı konuk konuşmacılar tarafından masaya yatırıldı.

Metin ve haber ilişkisini, fotoğrafın icadının toplumu nasıl şekillendirdiğini ve totaliter sistemlerin kitle iletişim araçları üzerindeki güçlü etkisini ele alan “Facebook’ta İyi Görünmenin Yolları: Basın Sonrası Dönem”bölümüyle aynı adı taşıyan ikinci konuşma etkinliği, sosyal medya sonrası görsellerin dijital dolaşımının hızlanmasının sanata etkisini tartışmaya açacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Saka ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi, sanatçı Kerem Ozan Bayraktar’ın konuşmacı olarak katılacağı etkinlik, 15 Haziran Çarşamba günü saat 18.30’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda izlenebilir.

Ve Şimdi İyi Haberler 7 Ağustos’a dek Pera Müzesi’nde
Annette ve Peter Nobel’in ‘Basın Sanatı’ etrafında şekillendirdikleri koleksiyondan, Christoph Doswald küratörlüğünde bir seçkiyle hazırlanan Ve Şimdi İyi Haberler sergisi 300’e yakın eseri Pera Müzesi’nde bir araya getiriyor. Sergide Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Jenny Holzer, Bedri Baykam, Barbara Kruger, Christo, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen & Dragset, Fernand Légér, Georges Braque, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray, Mayakovski gibi önemli sanatçıların eserleri yer alıyor.

Sergi turu ekranlara taşınıyor
Pera Müzesi, Ve Şimdi İyi Haberler sergisini fiziksel ortamda gezme fırsatı bulamayan sanatseverler için 30 Haziran ve 28 Temmuz tarihlerinde çevrimiçi rehberli turlar düzenliyor. Annette ve Peter Nobel Koleksiyonu’ndan kapsamlı bir seçkinin bir araya getirildiği sergi, yalnızca modern sanat tarihinin hatlarını izlemekle kalmıyor, son 150 yılın bilim, kültür ve siyasetteki en can alıcı meselelerini ele alan bir çalışma alanı niteliği de taşıyor. Resim, fotoğraf, kolaj, desen, yerleştirme, video gibi farklı ifade araçlarından oluşan eserlerin yer aldığı sergiyi, çevrimiçi rehberli tur ile 3 boyutlu olarak gezen katılımcılar modern ve güncel sanatın en önemli dönemlerini izlemeye olanağı buluyor.

“Ve Şimdi İyi Haberler” Etkinlik Programı:

Konuşma: “Facebook’ta İyi Görünmenin Yolları: Basın Sonrası Dönem”

15 Haziran Çarşamba, 18.30

Çevrimiçi sergi turu: “Ve Şimdi İyi Haberler”

30 Haziran Perşembe, 19.30

28 Temmuz Perşembe, 19.30

Erkan Saka hakkında
Doç. Dr. Erkan Saka İstanbul Bilgi Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünde öğretim üyesidir. Dijital gazetecilik, yeni medya kültürleri, dijital antropoloji alanında dersler veren Erkan Saka lisans ve yüksek lisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden aldı. Doktorasını antropoloji alanında Rice University (Houston, ABD)’de tamamlayan Saka bir dönem UC Irvine Antropoloji bölümünde, bir dönem de MIT Bilim ve Teknoloji Çalışmaları bölümünde misafir araştırmacı olarak bulundu. 2004 yılından beri sürdürdüğü bir blogu (www.erkansaka.net), yeni medya kültürlerine odaklanan SosyalKafa (http://www.sosyalkafa.net) adlı bir projesi var. Son çalışmaları arasında Social Media and Politics in Turkey. Social Media and Politics in Turkey: A Journey through Citizen Journalism, Political Trolling, and Fake News (Lexington Books: 2019) adlı kitabı ve The International Encyclopedia of Gender, Media and Communication içinde yer alan “Big data and gender-biased algorithms”başlıklı yazısı sayılabilir.

Kerem Ozan Bayraktar hakkında
İstilacı bitkiler, oyuncak robotlar, toz parçaları ya da ötegezegenler gibi birbirinden farklı ölçek ve niteliklere sahip nesnelerin etki alanlarına, bireyselleşme süreçlerine ve dönüşümlerine yoğunlaşan düzenlemeler ve araştırmalar gerçekleştirir. Sanatçı animasyon, metin ve ses gibi farklı mecraları sık sık iç içe geçiren melez ifade yöntemleri kullanır. Son dönemde “SAHA Studio”, “Berlin Senatosu Misafir Sanatçı Programı” ve “İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı”na katılan Bayraktar, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik eğitimini tamamlamıştır. 2021 Ekim ayından itibaren, “BAK (Basis for Activist Knowledge)” kurumunda “Fellowship for Situated Practice” grubuyla birlikte çalışmalarına devam etmektedir. Bayraktar, Sanatorium tarafından temsil edilmektedir.

Pera Müzesi hakkında
Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na bağlı olarak nitelikli ve geniş ölçekli kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla 2005’te kurulan bir özel müzedir. Orijinali 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından tasarlanan Bristol Oteli binasının, 2005'te cephesi korunarak çağdaş ve donanımlı bir müze olarak renove edilmesiyle inşa edilen yeni binasında faaliyet göstermektedir. Koleksiyonları, aralarında Jean Dubuffet, Joan Miró, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Alberto Giacometti gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarının bulunduğu süreli sergileri ve kuruluşundan günümüze gerçekleştirdiği etkinlikleriyle Türkiye’nin en nitelikli, öncü ve sevilen müzelerinden biri haline gelen Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi kentin bu çok canlı bölgesinde çağdaş bir müze-kültür merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor.