Geç Roma ve Bizans Sikkeleri

14 Nisan 2023

Pera Müzesi, Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED) ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE) iş birliğiyle Geç Roma ve Bizans dönemi sikkelerini konu alan bir seminer programı hazırladı. Eski paralar üzerine araştırma yapan lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımına açık program, 6 Mayıs’ta İAE’de yapılacak. Etkinliğe katılmak isteyenler için son başvuru tarihi 16 Nisan.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED) ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE) iş birliğiyle, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında “Geç Roma ve Bizans Sikkeleri”konulu bir etkinlik düzenliyor. Lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik seminer ve atölye programı 6 Mayıs’ta İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüzeyapılacak.

Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED) Direktörü Prof. Dr. Oğuz Tekin ve Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu Sorumlusu Yavuz Selim Güler’in yürütücülüğünü üstlendiği program,Geç Roma ve Bizans dönemi tarihi ve kültürü üzerine çalışan genç araştırmacılara paralar üzerine gerekli teorik ve pratik altyapıyı sağlamayı amaçlıyor.

Numismatik bilimini disiplinlerarası bir bakış açısıyla ele alan bir günlük yoğunlaştırılmış program, seminer ve atölye çalışmasından oluşuyor. Geç Roma ve Bizans sikkelerine ilişkin seminerin ardından ikinci bölümde, araştırmacılar, müze koleksiyonunda yer alan dönem sikkeleri üzerine detaylı bir atölye çalışması yapacak.

Başvuru koşulları
Üniversitelerin arkeoloji, sanat tarihi ve eskiçağ tarihi programlarında Geç Roma ve Bizans araştırma alanlarında çalışan lisans ve lisansüstü öğrencileri, 16 Nisan tarihine kadarinfo@peramuzesi.org.tr e-posta adresine “Bizans Sikkeleri Semineri_Ad-Soyad” başlığı ile tek sayfalık özgeçmiş ve 100 kelimeyi geçmeyecek niyet mektuplarını ileterek seminere başvurabilir.

Takvim
Son başvuru tarihi: 16 Nisan Pazar 
Kabul alanların duyurulması: 19 Nisan Çarşamba
Seminer tarihi: 6 Mayıs Cumartesi, 10.00-18.00

Geç Roma ve Bizans Sikkeleri Semineri, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleşecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup, şehir dışından gelecek öğrenciler konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamalıdır.

Prof. Dr. Oğuz Tekin hakkında

Prof. Dr. Oğuz Tekin, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve aynı üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi Direktörüdür. Numismatik ve ticari ağırlıklar konusunda uzman olan Tekin, Sylloge Nummorum Graecorum Türkiye ve Corpus Ponderum Antiquorum et Islamicorum projelerinin de editörüdür. Bu iki uluslararası proje kapsamında Türkiye’deki kamu müzeleri ile özel koleksiyonlara ilişkin yayınlar yapmaktadır. İlgi ve çalışma alanı, Arkaik Dönem’den Bizans İmparatorluğu’nun sonuna Anadolu para tarihi, numismatik, ticari ağırlıklar ve pazarlardır.

Yavuz Selim Güler hakkında
Yavuz Selim Güler, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu ile Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu Sorumlusudur. Pera Müzesi’nde Corpus Ponderum Antiquorum et Islamicorum: Ottoman Weights ve Epigraphy of Weights projelerini yürütmektedir. İlgi ve çalışma alanları, Bronz Çağ’dan Osmanlı Dönemi’ne Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri ve 18-20. yy Kütahya Çini ve Seramikleri’dir.

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu hakkında
Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu,Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın üç büyük koleksiyon alanından biridir. MÖ 2. binden günümüze, yaklaşık dört bin yıl boyunca Anadolu’da kullanılmış başlıca ağırlık ve ölçü aletlerini kapsayan koleksiyon, arazi ölçümünden her türlü alışverişe, mimarlıktan sarraflığa, denizcilikten eczacılığa kadar çeşitli alanlarda kullanılan ağırlık ve ölçü aletlerini bünyesinde barındırır.