Pera Müzesi’nden genç araştırmacılara uzmanlaşma eğitimi
“Kütahya Seramikleri ve Müzecilik Semineri”

21 Ağustos 2024

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik “Kütahya Seramikleri ve Müzecilik Semineri” düzenliyor. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde 28 Eylül’de gerçekleşecek seminere katılmak isteyenler için son başvuru tarihi 20 Eylül Cuma.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, genç araştırmacılara Osmanlı döneminin en önemli seramik üretim merkezlerinden biri olan Kütahya’da üretilen seramikleri disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alan özel bir seminer sunuyor. "Kütahya Seramikleri ve Müzecilik Semineri" adıyla düzenlenecek bu program, lisans ve lisansüstü düzeydeki öğrenciler için müzecilik, sanat tarihi ve kültür tarihi alanlarında derinlemesine bir öğrenme fırsatı sunarken, Kütahya Seramikleri üzerine yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.

Yürütücülüğünü Pera Müzesi Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyon Sorumlusu Yavuz Selim Güler’in üstlendiği seminerde Kütahya seramiklerinin 18. yüzyıldan günümüze kadar olan sanatsal gelişimi, Osmanlı kültüründeki yeri ve önemi detaylı olarak incelenecek. Programın ilk bölümünde, teorik derslerle Kütahya seramikleri üzerine odaklanılırken, ikinci bölümde ise uygulamalı çalışmalar yer alacak. Bu kapsamda, katılımcılar seramik eserlerin belgelenmesi ve müzede koleksiyon yönetimi gibi konularda vaka çalışmaları ve atölye çalışmaları yapma fırsatı bulacak.

Üniversitelerin arkeoloji, sanat tarihi, tarih, güzel sanatlar ve müzecilik bölümlerindeki lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik düzenlenen "Kütahya Seramikleri ve Müzecilik Semineri”, 28 Eylül saat 10.00’da İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ndegerçekleştirilecek. 

Başvuru koşulları

Toplam 10 kişilik kontentajı başvuruların ardından yapılacak değerlendirme sonucu belirlenecek olan seminere katılmak isteyenlerin bir paragraflık özgeçmiş ve 100 kelimeyi geçmeyecek niyet mektuplarını 20 Eylül tarihine kadar info@peramuzesi.org.tr adresine iletmeleri gerekiyor. 

Kütahya Seramikleri ve Müzecilik Semineri İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir. Program dili Türkçedir. Program ücretsiz olup şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve ulaşım masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu hakkında
1980’li yıllarda Suna Kıraç’ın arzusu üzerine toplanmaya başlanan koleksiyon yıllar içinde genişleyip zenginleşerek günümüze ulaşmıştır. Bugün bünyesinde çeşitli dönem ve türlerden 1000 civarında parçayı barındıran koleksiyon, Osmanlı kültürünün nispeten gölgede kalmış yaratıcılık alanını önemli örnekleriyle katetmekte ve özellikle 18. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan bir zaman dilimi içinde Kütahya çini ve seramik sanatı gelişim çizgisinin ayrıntılı bir biçimde izlenmesine olanak vermektedir.  

Kahve Molası Sergisi hakkında 
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturan Kahve Molası sergisi, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceliyor. 

Yavuz Selim Güler hakkında
Yavuz Selim Güler Koç Üniversitesi’nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünde lisans ve yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır. Bir süre müze eğitimi alanında çalıştıktan sonra 2021 yılından beri Pera Müzesi’nde Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu ile Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu sorumlusu olarak çalışmalarına devam etmektedir. Yavuz Selim Güler’in akademik araştırmaları çeşitli ulusal, uluslararası, hakemli ve indeksli dergilerde yayımlanmıştır. Güler, Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümünde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak “Anadolu Uygarlıkları” ve “Müzecilik” dersleri vermeye devam etmektedir.