6 Haziran 2023
Pera Müzesi, Meditopia iş birliğiyle hazırlanan İstanbul Panoraması'na Farkındalıkla Bakış videosu ile benzersiz bir dijital deneyim sunuyor. Müzenin YouTube kanalından izlenebilen video, sanatseverleri Antoine de Favray’nin 18. yüzyılda tuvale resmettiği “İstanbul Panoraması”nın içinde üç boyutlu bir gezintiye çıkarırken, sanatı bilinçli farkındalık ile buluşturuyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi koleksiyonlarındaki eserleri yeni teknolojilerle harmanlayan projelere bir yenisini ekledi. Meditopia iş birliğiyle hazırlanan İstanbul Panoraması'na Farkındalıkla Bakış adlı video, ilhamını Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisindeki panoramik bir eserden alıyor.
İstanbul’a bir de farkındalıkla bakın
Antoine de Favray’nin 1770-1773 yılları arasında tuval üzerine yağlıboya ile resmettiği “İstanbul Panoraması”tablosunu farkındalıkla deneyimlemeye alan açan video, sanatın ve zihinsel deneyimin gücünü bir araya getiriyor. Tuvalden dijital platforma taşınan, eşsiz detaylarla dolu bu sanat eserinin içinde meditasyon müzikleri eşliğinde keyifli bir gezintiye çıkan sanatseverler, 18. yüzyıl İstanbul’una ait ayrıntıları incelerken içlerinde uyanan duyguları da keşfetme fırsatı buluyor.
Ekranlarından yüzyıllar öncesinin İstanbul manzarasına üç boyutlu bakarken ses ve meditatif müzik eşliğinde zihinsel bir yolculuğa çıkmak isteyenler, İstanbul Panoraması'na Farkındalıkla Bakış videosunu Pera Müzesi YouTube kanalından ücretsiz izleyebilir.
Fransız asıllı sanatçı Antoine de Favray’nin İstanbul’da yaptığı resimler arasında panoromik İstanbul manzaraları önemli bir yere sahip. Tüm detayların son derece titizlikle işlendiği bu manzaralar, önemli bir belge niteliği taşıyor. Favray’nin, manzara eserlerini dönemin diğer Batılı sanatçılarının çoğunlukla yaptığı gibi Pera’daki elçiliklerden, özellikle de İstanbul’dayken bir süre yaşadığı Rus Sarayı’ndan bakarak resmettiği biliniyor. Sanatçının 1770-1773 yılları arasında resmettiği “İstanbul Panoraması”, 18. yüzyılın ikinci yarısındaki İstanbul sanat ortamına ışık tutuyor.
KÜNYE
Animasyon Video: Kabuk Studio
ürütücü Yapımcı: Hazal Altun, Volkan Şenozan
Meditopia iş birliğiyle
Yazan: Berna Kızılkaya
Düzenleyen: Sevgen Bengi Kıran, Deniz Bağan
Seslendiren: Deniz Bağan
Müzik: Mustafa Emrah Bingöl
Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar Sergisi Hakkında
Geniş bir coğrafyaya yayılan Osmanlı İmparatorluğu özellikle 19. yüzyıla kadar diğer ülkelere gönderdiğinden daha fazla elçiyi kabul etmiş, gelen elçileri kendine özgü gelenekler uyarınca ağırlamıştır. Batılı elçiler Osmanlı’nın İstanbul başta olmak üzere kentlerini, toplumsal yapısını, geleneklerini, idari ve askeri yapısını belgeleme ihtiyacıyla hareket etmiş; geri dönerken hazırladıkları raporların yanı sıra, yanlarında götürdükleri hediyelerin ve resimlerin tanıklığından da yararlanmışlardır. Elçilerin Doğu'ya giderken maiyetlerine aldıkları ressamlara ya da burada karşılaştıkları sanatçılara sipariş vererek yaptırdıkları eserler Avrupa şatolarının duvarlarını süsleyen koleksiyonlara, gravürlü kitaplara dönüşmüş; başka sanatçıların eserlerine de kaynaklık ederek Osmanlı dünyasına ilişkin geniş bir görsel dağarcığın oluşmasını sağlamıştır. Avrupa ülkelerine gönderilen Osmanlı elçileri de dönemin önde gelen Avrupalı ressamlarının fırçasından çıkan anıtsal portrelere konu olmuş, bu önemli ziyaretin anısı yaşatılmıştır.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan kapsamlı bir seçkiyi ziyaretçilere sunan Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisi,bizleri sanatın rehberliğinde diplomasi tarihinin dolambaçlı yollarında gezdirirken ilgi çekici kişiliklerle tanıştırıyor. Elçiler ve ressamlar, resimlerin sessiz ama bir o kadar da zengin ve renkli diliyle bizlerle konuşmaya; raporlarını, mektuplarını sunmaya, kendi çağlarını, dünya görüşlerini, gezip gördüklerini, katıldıkları törenleri anlatmaya devam ediyorlar.
Meditopia Hakkında
iOS, Android ve Windows işletim sistemli mobil cihazlar üzerinden indirilebilen Meditopia uygulamasında, meditasyon, uykuya yardımcı olan hikâyeler, eğitimler ve makaleler yer alıyor. Ruhsal yolculuk deneyimi ve bilinçli farkındalık çalışmalarını kişiye özel programlayan uygulama, meditatif dünyayla dijital dünyayı bir araya getiriyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)