6 Ocak 2025
Pera Öğrenme yarıyıl tatilinde öğrenci ve öğretmenlere yönelik çeşitli atölyeler sunuyor. Pera Müzesi’ndeki sergiler paralelinde düzenlenen ve 4-6, 7-12, 9-12 ve 13-17 yaş grupları ile öğretmenlere özel toplam 21 farklı ve yaratıcı sanat atölyesinden oluşan program 21 Ocak - 1 Şubat 2025 arasında gerçekleşecek.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları, yarıyıl tatilinde farklı yaşlardaki çocuklar, gençler ve öğretmenler için yüz yüze ve çevrimiçi sergi turu ve atölyelerden oluşan Yarıyıl Tatili Atölyeleri düzenliyor. Müzenin güncel sergileri Vera Molnár'ın İzinde ve Hesaplar ve Tesadüfler ile koleksiyon sergileri Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar, Osman Hamdi Bey, Kahve Molası, Ağırlık ve Ölçü Sanatı’ndan ilhamla hazırlanan atölyelerde farklı yaş gruplarına uygun çalışmaların yanı sıra, öğretmenlere dönemin yorgunluğunu unutturacak özel içerikler yer alıyor.
Çocuklar için sanat ve teknoloji buluşması
4-6 yaş grubundaki çocuklar, renk ve ışık oyunları, görsel illüzyonlar ve robot yapımı gibi atölyelerde sanat ile teknolojinin kesişim noktasını keşfedecek. Bu atölyeler, çocukların hem yaratıcılıklarını hem de problem çözme yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor.
Ahşap Baskı: Kumaşta Doğal Motifler, Kahve Molası sergisi rehberli turuyla başlıyor. Çocuklar, seramiklerdeki tekrarlayan ve simetrik motifleri inceliyor, ardından ağaç kalıplar kullanarak kâğıda baskılar yapıyor. Son olarak, bu desenleri kumaş üzerine uygulayarak kendi tasarımlarını yaratıyor.
Şeffaf Tablomun Renkli Yansıması atölyesinde Hesaplar ve Tesadüfler sergisi rehber eşliğinde gezildikten sonra, çocuklar Gizella Rákóczy’nin eserlerinden ilham alarak şeffaf folyolar, renkli asetat kâğıtları, kumaş, yün iplik, düğme ve boncuk gibi çeşitli malzemelerle masalsı kompozisyonlar tasarlıyor.
Gizella Rákóczy’nin sulu boya eserlerinden esinlenerek tasarlanan Işıldayan Renkler: Gece Lambası atölyesinde çocuklar katmanlı çalışmalarda renk ve ışık geçirgenliklerini deneyimliyor. Renkli şeffaf kâğıtları üst üste yapıştırarak kendi gece lambalarını hazırlıyor ve yaratıcı bir süreçte sanatı keşfediyor.
Pley Studio yürütücülüğünde gerçekleştirilen ve algoritmik sanatın öncüsü üç kadın sanatçının sanat pratiklerini, geleneksel el dokuması zanaatından da esinle birleştiren Tuval Yüzeyine Dokunan Desenler başlıklı atölyede katılımcılar Hesaplar ve Tesadüfler’in renk ve şekillerle örüntüler oluşturan dünyasını tuvalleri üzerine aktarıyor.
Farklı yaş gruplarına yaratıcılık dolu atölyeler
Ahşap Kalıplar ile Ritmik Desenler başlıklı atölyede Hesaplar ve Tesadüfler’i rehber eşliğinde gezen çocuklar geometrik şekil ve organik formların oyulduğu ahşap baskı kalıpları kullanarak kendi desenleme çalışmalarından bez çantalar yapıyor.
Renkler ve geometrik şekillerin teknoloji ile bir araya geldiği Bedensel Hareket ile Dijital Kompozisyonlar başlıklı atölye Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy’nin eserlerin keşfiyle başlıyor. Monnom yürütücülüğünde düzenlenen ve Monnom yazılımı kullanılan atölyede çocukların kamera karşısında yaptıkları fiziksel hareketler, özgün dijital kompozisyonlara dönüşüyor.
Gizella Rákóczy’in aynı rengi farklı katmanlarda uygulayarak ortaya çıkan açık-koyu tonlar ile kompozisyonlarını çeşitlendirdiği sulu boya çalışmalarından ilham alan Işık Saçan Renkler: Silindir Lamba atölyesinde çocuklar transparan renkli kâğıtlarını kirigami yöntemi ile çeşitli şekillerde keserek belli düzenlerde üst üste yapıştırdıkları silindir bir lamba başlığı tasarlıyor.
Uçuşan Renkler: Dekoratif Sarkıt atölyesinde çocuklar önce Hesaplar ve Tesadüfler’i rehberli turla geziyor. Ardından asetat kâğıtlarını çeşitli formlarda kesen çocuklar, bu formları üst üste dizerek ve boncuklarla süsleyerek eğlenceli sarkıtlar tasarlıyor. Bir ışık kaynağıyla duvara yansıtılan sarkıtlar renkli gölgeler oluşturuyor.
Melike Güven’in yürütücülüğünde düzenlenen Nakışla Oyun: Noktaları Birleştir! atölyesi, Hesaplar ve Tesadüfler sergisinin rehber eşliğinde gezilmesi ile başlıyor. çocukların ince motor becerilerini geliştirirken, hayal güçlerini kullanarak eğlenmelerini hedefleyen atölyede katılımcılar önceden hazırlanmış noktalı şablonlar üzerinden iplik ve plastik nakış iğnesi yardımıyla ilerleyerek kendi kişisel tasarımlarını oluşturuyor.
Yürütücülüğünü Bilim Kahramanları Derneği’nin üstlendiği ve teknolojiyi hem bilimin hem de sanatın sınırlarını genişleten eserler üretmek için bir araç olarak kullanan Vera Molnár’dan ilham alan Renklerin Ritmi: Çizim Robotları başlıklı atölyede çocuklar elektrik devrelerini, motorları ve tasarım sürecini keşfederken, kendi çizim robotlarını hayal ediyor ve hayata geçiriyor.
OyunMu yürütücülüğünde gerçekleşen Sanal Gerçeklik Deneyimi: Dans Eden Gölge atölyesi, Vera Molnár'ın İzinde sergisinde yer alan “Bir Gölgeden Dans Etmesini İstemek” adlı üç kanallı video ve ses yerleştirmesinden ilham alıyor. Katılımcıların sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla üç boyutlu duyusal evrenlere dair deneyimleri dans figürleri ve çizgilerle yeni bir ifadeye bürünüyor.
Vera Molnár’ın İzinde sergisinden yola çıkan ve yürütücülüğünü animasyon sanatçısı Ferhat Akbaba’nın üstlendiği Fenakistiskop: Döndür Canlansın! atölyesinde çocuklar animasyonun temel ilkelerini öğrenirken, tasarladıkları eğlenceli optik oyuncak ile farklı çizimlerine hareket katma fırsatı ediniyor.
Ferhat Akbaba’nın yürütücülüğünde gerçekleşen bir diğer atölye olan Flipbook Atölyesi: Hayal Et, Çiz, Oynat!’ta ise çocuklar her sayfada ufak farklılıklarla devam eden çizimlerin bulunduğu ve yarattığı hareket illüzyonu ile özellikle animasyonun erken dönemlerinde kullanılan flipbooklar tasarlıyor.
Yürütücülüğünü Karin Özdemircioğlu ile Virna Gülzari’nin üstlendiği Gençlere Özel Tasarım Atölyesi: Çoğaltma atölyesinde, Dóra Mauer’ın çalışmalarından yola çıkılarak parçadan bütüne yaratım süreci üzerine çalışılıyor. Tasarım, sanat, mimariye ilgi duyan gençler için tasarlanmış atölyede basit objelerle küçük modüller oluşturuluyor ve sonunda bu modüllerden bir bütün oluşturuluyor.
Öğretmenlere özel atölyeler
Umut Nur Sungur yürütücülüğünde gerçekleşen Öğretmenlere Özel: Bir Resmi Okumak atölyesinde müzedeki çeşitli eserler aracılığıyla bakmak ve görmek arasındaki farkı deneyimleyen öğretmenler görsel okuryazarlık becerisi kazanarak insanların yaratıcılığını ve potansiyelini takdir etmenin, anı yaşayabilmenin ve sanatla derinlemesine ilişki kurmanın yollarını keşfediyorlar.
Müze bilinci konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen ve Gül Bulut yürütücülüğünde gerçekleşen Öğretmenlere Özel: Müzede Drama atölyesinde kendileri için özel olarak hazırlanan rehber kitapçıkları kullanarak, derslerinde müzeyi nasıl bir eğitim aracı olarak kullanabileceklerini öğrenen öğretmenler ayrıca, öğrencileriyle sergi gezilerini nasıl planlayabileceklerini ve farklı yaş gruplarına yönelik etkinlikler oluşturma yöntemlerini keşfediyorlar.
Katılımcılara hem kendi içlerindeki çocuğu hatırlatmak hem de öğretmen olarak çocuklara rehberlik etmeleri için araçlar sunan Öğretmenlere Özel: Çocuklarla Bilinçli Farkındalık atölyesinin yürütücülüğünü Suzi Amado üstleniyor. Atölyede bazıları 30 saniye kadar kısa, bazıları ise daha uzun süren, farklı yaş gruplarına yönelik mindfulness pratikleri ele alınıyor.
Filiz Kara Bilgin yürütücülüğünde gerçekleşen Öğretmenlere Özel: Düzen ve Kaos Arasında atölyesinde önce Vera Molnar’ın İzinde’yi çevrimiçi ortamda rehber eşliğinde gezen katılımcılar, daha sonra rastlantısallık ve düzen arasındaki dengeyi keşfetmek amacıyla çeşitli yöntemler ve basit algoritmalar kullanılarak soyut kompozisyonlar oluşturuyorlar.
Pera Çocuk atölyelerinin biletleri www.biletix.com üzerinden temin edilebilir. Pera Müzesi Dostluk Programı üyelerine %20 indirim uygulanmaktadır. “Renklerin Ritmi: Çizim Robotları” ve “Gençlere Özel Tasarım Atölyesi: Çoğaltma” atölyeleri ile öğretmenlere özel atölyeler ücretsizdir; rezervasyon gereklidir. Detaylı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr
ATÖLYE PROGRAMI:
PERA ÇOCUK (4-6 Yaş)
Ahşap Baskı: Kumaşta Doğal Motifler
(bilet, yüz yüze)
23 Ocak Perşembe, 10.30
31 Ocak Cuma, 10.30
Şeffaf Tablomun Renkli Yansıması
(bilet, yüz yüze)
24 Ocak Cuma, 10.30
28 Ocak Salı, 10.30
Işıldayan Renkler: Gece Lambası
(bilet, yüz yüze)
29 Ocak Çarşamba, 10.30
PERA ÇOCUK (7-12 Yaş)
Tuval Yüzeyine Dokunan Desenler
(bilet, yüz yüze)
1 Şubat Cumartesi, 10.30
Ahşap Kalıplar ile Ritmik Desenler
(bilet, yüz yüze)
25 Ocak Cumartesi, 10.30
Bedensel Hareket ile Dijital Kompozisyonlar
(bilet, yüz yüze)
23 Ocak Perşembe, 13.30
Işık Saçan Renkler: Silindir Lamba
(bilet, yüz yüze)
24 Ocak Cuma, 13.30
Uçuşan Renkler: Dekoratif Sarkıt
(bilet, yüz yüze)
28 Ocak Salı, 13.30
Nakışla Oyun: Noktaları Birleştir!
(bilet, yüz yüze)
30 Ocak Perşembe, 13.30
PERA ÇOCUK (9-12 Yaş)
Renklerin Ritmi: Çizim Robotları
(rezervasyon, yüz yüze)
22 Ocak Çarşamba, 13.30
Sanal Gerçeklik Deneyimi: Dans Eden Gölge
(bilet, yüz yüze)
25 Ocak Cumartesi, 13.30
Fenakistiskop: Döndür Canlansın!
(bilet, yüz yüze)
29 Ocak Çarşamba, 13.30
Flipbook Atölyesi: Hayal Et, Çiz, Oynat!
(bilet, yüz yüze)
1 Şubat Cumartesi, 13.30
PERA GENÇ (13-17 Yaş)
Gençlere Özel Tasarım Atölyesi: Çoğaltma
(rezervasyon, yüz yüze)
22 Ocak Çarşamba, 16.00
ÖĞRETMENLERE ÖZEL ATÖLYELER
Öğretmenlere Özel: Müzede Drama
(rezervasyon, yüz yüze)
31 Ocak Cuma, 13.30
Öğretmenlere Özel: Bir Resmi Okumak (rezervasyon, yüz yüze)
21 Ocak Salı, 16.00
Öğretmenlere Özel: Çocuklarla Bilinçli Farkındalık (rezervasyon, yüz yüze)
30 Ocak Perşembe, 16.00
Öğretmenlere Özel: Düzen ve Kaos Arasında (rezervasyon, çevrimiçi)
21 Ocak Salı, 19.00
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)