Pera Öğrenme’den Yetişkinler için Atölyeler
“Yaratıcılığın Kökeni”

25 Temmuz 2023

Pera Müzesi Öğrenme Programları, Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergisinden ilhamla yetişkinlere yönelik atölyeler tasarladı. “Yaratıcılığın Kökeni: Yetişkinler için Atölyeler” başlıklı program; dans, hikâye anlatımı, nakış, yapay zekânın sanatta kullanımı gibi farklı disiplinleri bir araya getiren yüz yüze ve çevrimiçi atölyelerden oluşuyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları, Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye - Göbeklitepe ve Çevresinden Fotoğraflar sergisi kapsamında yetişkinler için farklı temalarda atölyeler düzenliyor. 18 yaş ve üzeri herkesin katılabileceği Pera Yetişkin atölyelerinde katılımcılar, insanlık tarihinin esrarengiz buluntularını fotoğraflayan hikâye anlatıcısı Isabel Muñoz’un eserlerinden ilhamla zihinlerinde canlanan çağrışımları, sanatsal üretimlere dönüştürüyor. Yüz yüze ve çevrimiçi atölyelerin yer aldığı “Yaratıcılığın Kökeni: Yetişkinler için Atölyeler” programı 28 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e kadar devam edecek.

Sosyal farkındalıkla şekillenen tasarımlar

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) işbirliğiyle ücretsiz düzenlenen Güç Çiçeği atölyesinde, göçmen ve yerel halktan kadınlar sanatın birleştirici gücü etrafında bir araya geliyor. Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergisini rehber eşliğinde gezen katılımcılar, kadim insanlık tarihinin geçmişinden günümüze uzanan buluntularının etkileyici fotoğraflarını inceliyor. Turun ardından atölye yürütücüsü İris Bilen ile birliktekültür ve bir arada yaşam konusunda sohbet eden katılımcılar, toplumsal kimliğin güçle olan ilişkisini görselleştirmek üzere “güç çiçeği” şablonları tasarlıyor.

Kadim semboller kumaşta yeniden hayat buluyor

Melike Güven’inyürütücülüğünü üstlendiği Topraktan Kasnağa: Dekoratif Nakış atölyesinde katılımcılar, rehberli sergi turunun ardından Göbeklitepe ve çevresindeki sembolik figürleri kumaşlara işliyor. Punch nakışı, keçe iğneleme, deri parçalarıyla aplike, tahta boncuk işleme ve Gördes düğümü gibi farklı nakış tekniklerini deneyimleyen katılımcılar, fotoğraflardaki hayvan sembollerinin günümüzdeki anlamları ve kullanım yerlerini de öğrenme fırsatı buluyor.

 

Zaman yolculuğuna çıkaran videolar

Yapay Zeka ile Video Oluşturma atölyesi sanatseverleri geçmişi güncel ile buluşturmaya davet ediyor. Atölye, Isabel Muñoz’un Pera Müzesi’ndeki sergi için teknoloji yardımıyla ürettiği eserlerden ilham alıyor. Burak Doğaroğlu yürütücülüğünde gerçekleşecek çevrimiçi atölyede katılımcılar, farklı arayüzler kullanarak tarih öncesi dünya ile teknolojiyi bir araya getirmenin yolları ve yapay zekaya nasıl direktifler vermeleri gerektiği hakkında pratik bilgiler edinecek.

 

Sergi salonu hareketleniyor!

Dilara Çekin ve Berrin Yılmaz’ın yürütücülüğünde gerçekleşen Geçmişin İlhamıyla Dans atölyesi, dansa ilgi duyan herkesi Pera Müzesi’nde dansa davet ediyor. Çalışmalarına tango, flamenko ve oryantal gibi farklı türlerden dansçıları fotoğraflayarak başlayan ve “fotoğrafları aracılığıyla dans ettiğini” söyleyen Isabel Muñoz’un sergideki eserlerini inceleyen katılımcılar daha sonra, Göbeklitepe’deki dikili taşların büyüleyici fotoğraflarıyla çevrelenmiş sergi salonunda ikili ve solo çalışmalar gerçekleştirecek.

 

Aile yadigârı öykülerden kendi masalını yarat

Isabel Muñoz’un fotoğrafın “hiç anlatılmamış hikâyeleri anlatma gücüne” olan inancından ilham alan Hikâyenin Tohumları: Aile Öyküleri atölyesinin yürütücüleri, Ekin Can Göksoy ve Mete Özel. Ailelerde anlatılagelen hikâyeler, masallar ya da yaşanmış anılar ışığında bir hikâyeyi yazmanın ve sözlü olarak anlatmanın farklı dinamikleri üzerine düşünen katılımcılar; oluşturdukları hikâyeyi yaşatmak ve asli işlevini devam ettirmek için hikâyelerinin anlatıcısı olmaya davet ediliyor.

Ücretli atölyelerin biletleri www.biletix.com’dan alınabilir. PERAkart AİLE’lilere özel %50 indirim uygulanmaktadır. Zoom Meeting üzerinden gerçekleşecek çevrimiçi atölye için katılımcıların Discord hesaplarının olması gerekmektedir.

Detaylı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr