Pera Öğrenme Herkesi İçindeki Yaratıcılıkla Karşılaşmaya Davet Ediyor

20 Eylül 2021

Pera Müzesi Öğrenme Programları, Yüzleşme sergisinden ilhamla hazırlanan “Yaratıcılıkla Karşılaşma” başlıklı programda, katılımcıların dokuma, heykel, zihin haritası gibi farklı teknikler aracılığıyla yaratıcılıklarını ortaya koymalarına aracı oluyor. Çevrimiçi rehberli sergi turunun ardından gerçekleşecek sanatçı atölyeleri 23 Ekim’e kadar devam edecek.

Pera Öğrenme, Yüzleşme sergisi paralelinde düzenlenen “Yaratıcılıkla Karşılaşma” isimli program kapsamında bir dizi sanatçı atölyesi gerçekleştiriyor. Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar ve Resim, Grafik Tasarım, Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerinden sanatçıların katılımıyla 24 Eylül – 22 Ekim tarihleri arasında yapılacak atölyelerde katılımcılar, dokuma tasarımı, gündelik malzemelerle heykel, kilden tasarım ve yaratıcı düşünme alanlarını keşfedecekler.

Gündelik nesnelere yaratıcı dokunuşlar

Eserlerinde geçmişte ve günümüzde yaşanan toplumsal olayları ve Anadolu destanlarını ele alan sanatçı Işıl Eraslan’ın eşlik edeceği Dokuma Tasarımı atölyesinde, geometrik biçimler ve soyut tasarımlar renk, hacim ve iplikler ile yorumlanacak.

Yaratıcı Düşünme atölyesindesanatçı Gizem Candan’ın belirlediği kavram üzerinden kendi zihin haritalarını oluşturan katılımcılar, bu harita üzerinden belirlenen çıktıyla çevrelerindeki gündelik bir nesne ile bağlantı kuracak.

Sanatçı Saliha Yılmaz’ın katılımıyla geçekleşen Melez Bitkilerden Heykeller atölyesinde ise sanatseverler günlük hayatta sürekli temas halinde oldukları bitkilerin dünyasını keşfe çıkacak. Klasik büst formundan yola çıkarak etraftaki ya da zihinlerindeki bitki görüntüleriyle otoportrelerini oluşturan katılımcılar, yarı insan yarı bitki formunda heykeller üretecek.

Sanatçı Merve Dündar, Taş Formunda Heykelatölyesinde katılımcıları gerçeklik, parça, bütün, oluş kavramları üzerine düşünmeye davet ediyor. Sanatseverler önce, gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen sabunun fiziksel özellikleri ile taşın özelliklerini karşılaştıracak. Daha sonra ellerindeki sabuna form verip boyayarak, bu bilindik nesneye yeni bir görünüş ve gerçeklik kazandıracaklar.

Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecek etkinliklerde, rehberli çevrimiçi sergi turundan sonra sergiye yönelik atölye çalışması yapılacaktır. Detaylı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr

Biletler www.biletix.com sitesi üzerinden temin edilebilir. Etkinlikler kontenjan ile sınırlıdır.

Biyografiler

Işıl Eraslan

1984’te İstanbul’da doğdu. 2010’da Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Sanatları Bölümü Dokuma Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Tekstil Sanatları Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimine başladı. 2014’de mezun oldu. 2013’den bu yana Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Işıl Eraslan, başta dokuma olmak üzere birçok tekniği bir arada kullanarak tekstil malzemeleri ile üç boyutlu ve yüzey tasarımları yapmaktadır.

Gizem Candan

Gizem Candan 2019 yılında Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar, Resim ve Grafik Tasarım bölümlerinden mezun olmuştur. Daha sonra Toronto, Kanada’ya giderek Humber College’da 3D Modelleme ve Görsel Efekt programını bitirir. Üniversite eğitimini resim ve tasarım bölümlerinde tamamlaması, sanatının oluşumunu büyük ölçüde etkilemiştir. Klasik resim anlayışının yanında, medyayı da üretim sürecinde kullanır. Video, baskı, yağlıboya gibi multidisipliner teknikleri kullanarak insanın psikolojik durumlarını araştırmaktadır. Çalışmalarında genellikle çevresindeki olaylardan ve hayatındaki kişilerden ilham almaktadır. Anları yakalayıp onları yeni bir gerçeklikte izleyicilerle buluşturmayı hedefler. Çalışmalarına Toronto’dan devam etmektedir.

Merve Dündar

Merve Dündar, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde lisans eğitimini, Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde “Fragmanlar, Sınırlar, Beden ve Anlam” konulu tez çalışmasıyla yüksek lisans eğitimini tamamladı. Çalışmalarında iç dünyanın dışarıyla ilişkisini, bireysel ben ile sosyal ben arasındaki sınırları, etkileşimleri, benlik ve gerçeklik kavramlarını sorgulamaktadır. Kişisel sergisi "Hangisi Ağır Hangisi Gerçek” ‘in (Galeri Bu, 2019) yanı sıra birçok karma sergiye katılan Dündar, çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.

Saliha Yılmaz

1985 yılında Balıkesir’de doğan Saliha Yılmaz, Balıkesir Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü ile birlikte çift anadal programıyla Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nü tamamladı. Aynı üniversitenin Plastik Sanatlar Bölümü’nde “Ara Yaratıklar, Kimliksiz Biçimler” konulu tez çalışmasıyla yüksek lisans eğitimini tamamladı. Çalışmaları pek çok grup sergisinde yer alan sanatçı, son kişisel sergisini 2020 yılında Galeri Merkür’de açtı. Seramik heykellerinde ve resimlerinde; kimlik, cinsiyet ve yabancılaşma kavramlarını kent yaşamı ve doğa ile ilişkilendirir. Çalışmalarında insanın yabancılaşmasını çiçek, bitki, hayvan ve bina metaforu üzerinden anlatır. İngiltere, Çin ve Türkiye gibi çeşitli yerlerde misafir sanatçı programlarına katılan sanatçı, İstanbul’da yaşıyor ve üretiyor.