Seramik sanatına yön veren ustalara yakın mercek
“Ustaların İzinde: Artin & Garabet Minasyan ve David Ohannesyan”

2 Ekim 2024

Pera Müzesi, Kahve Molası sergisi kapsamında Mart ayında başladığı “Ustaların İzinde” temalı rehberli tur serisinin üçüncüsünü sanatseverlerle buluşturuyor. 18 Ekim’de düzenlenecek sergi turunda katılımcılar, Kütahya’da dönemin seramik sanatına yön veren ustalardan Artin ve Garabet Minasyan ile David Ohannesyan’ın üretimlerini yakından tanıma fırsatı bulacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yola çıkarak hazırlanan Kahve Molası sergisini farklı bir pencereden keşfe çağırdığı “Ustaların İzinde” sergi turu serisine, üçüncü etkinlikle devam ediyor.

Kütahyalı seramik ustalarının eserlerine mercek tutan serinin bu ayağında, üç ünlü Kütahyalı Ermeni seramik ustasının, Artin ve Garabet Minasyan Kardeşler ile David Ohannesyan’ın  çini ve seramik alanındaki katkıları hem teknik hem de bezeme açısından inceleniyor. Ustaların sergide yer alan eserlerinin koleksiyonda yer alan diğer eserlerle karşılaştırmalı olarak analiz edileceği etkinlikte sanatseverlere bu eşsiz üretim süreci hakkında derinlemesine bilgi sunuluyor.

Katılımcıların, sergide yer almayan ancak bahsedilen ustaların izlerini taşıyan nadide eserlerle de tanışarak Kütahya seramiklerinin zengin tarihî ve sanatsal değerini daha yakından deneyimleme fırsatı bulduğu “Ustaların İzinde” serisinin gelecek turu “Ustaların İzinde: Artin & Garabet Minasyan ve David Ohannesyan”, 18 Ekim Cuma günü 18.30’da gerçekleşecek.

Kütahyalı seramik ustalarının eserlerini inceleyen “Ustaların İzinde” serisi, geç 19. ve erken 20. yüzyılda Kütahya'da çini ve seramik üretiminin ikinci altın çağına odaklanıyor. Bu dönemin seramik sanatına yön veren dört ustanın incelendiği seride daha önce Hafız Mehmed Emin Efendi ile Minas Avramidis’in üretimleri detaylı bir şekilde ele alınmıştı.

30 dk sürecek rehberli tur ücretsiz ve dili Türkçedir. Kontenjanımız sınırlıdır. Tura katılmak için resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu hakkında

1980’li yıllarda Suna Kıraç’ın arzusu üzerine toplanmaya başlanan koleksiyon yıllar içinde genişleyip zenginleşerek günümüze ulaşmıştır. Bugün bünyesinde çeşitli dönem ve türlerden 1000 civarında parçayı barındıran koleksiyon, Osmanlı kültürünün nispeten gölgede kalmış yaratıcılık alanını önemli örnekleriyle katetmekte ve özellikle 18. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan bir zaman dilimi içinde Kütahya çini ve seramik sanatı gelişim çizgisinin ayrıntılı bir biçimde izlenmesine olanak vermektedir.  

Kahve Molası sergisi hakkında 

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturan Kahve Molası sergisi, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceliyor.