Deli Kralın Huzuruna Kabul

01 Haziran 2015

Deli Kralın Huzuruna Kabul, Benoît Hamet, Mayıs 2015, Kâğıt üzerine teknik kalem, 21,6 x 33,9 cm
Deli Kralın Huzuruna Kabul, Benoît Hamet, Mayıs 2015, Kâğıt üzerine teknik kalem, 21,6 x 33,9 cm.

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz. 

Elçi ve maiyeti, 1793 yılında Avusturya, Almanya, Belçika üzerinden deniz yoluyla İngiltere’ye varır. Deli Kral III. George’un tahtta olduğu dönemde elçilik yapan Yusuf Agah’ın peşinde, iki farklı kültürün kaynaştığı resmi etkinliklerde olabilecekleri hayal ediyoruz.

Bu ay Hamet’in Nicolas de Largillière’in tablosundan ilham alarak hazırladığı detaylı çizimde Yusuf Agah Efendi III. George’un huzuruna kabul ediliyor. Başına taç yerine huni takmış olan kralın önünde ciddiyetini korumaya çalışan elçi, Sultan III. Selim’den resmi mektup iletiyor. Dönemin önemli isimlerinin çoğunu Hamet’in çiziminde bulmanız mümkün:

- Frederick, York Dükü
- George, Galler Prensi (tören için ‘Oryantal’ kostüm içerisinde)
- William, Clarence ve St. Andrews Dükü
- Prens Ernest Augustus
- Prens Augustus Frederick, Sussex Dükü
- Genç William Pitt, Başbakan- Alexander Wedderburn, Baron Loughborough
- Kraliçe Charlotte
- Prenses Charlotte
- Francis Willis, kralın doktoru
- Charles James Fox, muhalefet partisinden politikacı 

Benoît Hamet, 1984 yılında Fransa’da doğdu. İllüstrasyon ve Çizgi Roman üzerine Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Angoulême Sanat Okulu ve Poitier’s Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek Lisans eğitiminin bir yılını Erasmus bursu ile gittiği Bologna Güzel Sanatlar Akademisi’nde sürdürdü. Mezuniyetinin ardından Angoulême’de çalışmalarına devam etti ve çeşitli Fransız yayınevleri için illüstrasyonlar yaptı. Sanatçı İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Venedik balyosunun Topkapı Sarayı’na kabulü

Venedik balyosunun Topkapı Sarayı’na kabulü

1699’dan 1737’deki ölümüne kadar İstanbul’da yaşayan Valenciennes’li ressam Jean-Baptiste Vanmour’un eserleri arasında Avrupalı elçilerin kabul törenlerini betimleyen seriler özel bir yere sahiptir. 

Bir Elçinin Seyahati

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.

Pera Müzesi’nde Bir Gece

Pera Müzesi’nde Bir Gece

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.