23 Eylül 2022
Pera Öğrenme programları kapsamında yayınlanan, Tania Bahar'ın kaleme aldığı ve Marina Rico'nun resimlediği hikâye kitabı Küçük Sarı Daire, çocuklarla yetişkinlerin birlikte keşfedecekleri ve paylaşacakları farklı bir öğrenme deneyimi sunuyor.
Bir resmin içinde yaşayan Küçük Sarı Daire’nin tek dileği, fark edilmektir. Günlerden bir gün, Dora adlı küçük bir kız müze ziyaretinde onu keşfeder ve böylece Küçük Sarı Daire’nin hikâyesi başlar.
Küçük Sarı Daire yolculuğuna önce İspanya’da başladı. Proje, Valencia Üniversitesi ve Centre del Carme Cultura Contemporánea’nın düzenlediği PERMEA (Sanat Yoluyla Arabuluculuk ve Eğitim) yüksek lisans programı kapsamında bitirme tezi olarak hazırlandı ve ilk deneyimi 16-31 Ekim 2021 tarihlerinde Bombas Gens Centre d’Art, Valencia’da yaklaşık 50 ailenin katılımıyla gerçekleşti.
Çıkış noktası her yaştan çocuklu ailelere farklı bir müze ziyaret olanağı sağlamak, keşfetmeye yönelik bir öğrenme aracı sunmak olan proje, geleneksel müze ziyaret biçimleriyle oynayarak sergi içeriğinden ve mekânından bağımsız, yaratıcı bir deneyim öneriyor. Herhangi bir uzman veya eğitmen yönlendirmesinden bağımsız, ailelerin kendi başlarına, kendi hızlarında ve kendi dinamikleriyle deneyimleyeceği bir ziyaret olanağı veriyor
Hikâye, bizlere bilgiye ulaşmanın tek yolunun metinlerden değil, hayal gücünden ve bakış açılarından da geçtiğini hatırlatıyor ve müzeyi değişik şekillerde keşfetmenin kapılarını aralıyor.
Küçük Sarı Daire müzeden yola çıkan bir keşfetme hikâyesi fakat pek çok mekâna uyarlanabilecek ve çocuklu ailelerin değişik amaçlarla kullanabileceği bir oyun önerisi de aynı zamanda.
Peki siz hiç etrafınıza bakıp görülmeyi bekleyen şeyler keşfettiniz mi?
Siz de Küçük Sarı Daire ile Dora’nın eğlenceli buluşmasına katılabilir ve kitabın arkasındaki şablondan kendi dürbünlerinizi yapabilirsiniz. Ya da yaratıcılığınızı kullanarak etrafınıza farklı bakmanın yollarını bulabilirsiniz. Size birkaç fikir; tersten bakmak, hızlı yürümek ya da çooooook yavaş yürümek...
Ama eminiz ki sizlerin daha yaratıcı fikirleri vardır 😊
Kim bilir bizim ezbere biliyoruz dediğimiz müzenin içinden farkında olmadığımız neler keşfedeceksiniz!
Keşiflerinizi ve hikâyelerinizi heyecanla bekliyoruz, sosyal medyada Pera Müzesi’ni etiketlemeyi unutmayın!
Yazar: Tania Bahar
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)