Mersad Berber

10 Şubat 2017

Mersad Berber 1940
Mersad Berber, 1 Ocak’ta Bosanski Petrovac, Yugoslavya Krallığı’nda doğar. Muhammed Berber ve dokumacılıkla ünlenmiş Sadika Berber’in ilk oğludur. Bir yıl sonra aile, II. Dünya Savaşı’nda zarar gören şehirden ayrılarak Banja Luka’ya yerleşir. Bosanski Petrovac’ta anne ve babasıyla, 1941

1950
Eğitimine başladığı dönemden itibaren çizimdeki başarısı göze çarpar. Oslobođenje, Čičak ve Polet gibi pek çok yayında karikatür ve illüstrasyonları yayımlanır.

1958

Berber, ilk sergisini, Kemal Sirbegovic ile beraber Banja Luka’da düzenler. Bir yıl sonra, Lübliyana Güzel Sanatlar Akademisi’ni kazanır.

1961

Erken dönem Bosna Hatıraları serisi Berber’in gelecek eserlerinin temelini oluşturur. Bu seriyle Lübliyana Güzel Sanatlar Akademisi Prešeren Ödülü’ne layık görülür.

1965

İlk kişisel sergisini Lübliyana Şehir Galerisi’nde gerçekleştirir. Gravürleriyle Avrupa’da tanınmaya başlar.

1967

Saraybosna’ya taşınır ve Uygulamalı Sanatlar Okulu’nda eğitim vermeye başlar. Bir sene sonra 9 Kasım’da, moda tasarımcısı Amgisa ile evlenir. “Ada” ismiyle anılan eşi, Berber’in sanatı üzerinde çok etkili olur.

1973

Lübliyana Güzel Sanatlar Akademisi yüksek lisans programından mezun olur. Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başlar.

1978

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden profesörlük ünvanı alır.

1980

Beş yıl boyunca yönetmenliğini yaptığı Tempo Secondo animasyon filmi üzerine çalışır.

Mersad Berber

Atölyesinde, Saraybosna, 1980

Mersad Berber

Atölyesinde, Saraybosna, 1980

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi'nde, 1980

1982
Washington D.C.’deki Shakespeare Center Folger Tiyatrosu’nda sahnelenen Venedik Taciri için sahne ve kost&uMersad Berberuml;m tasarımı yapar. Hoeppner Galerisi’nde (Hamburg) Berber, Dalí sergisi açılır.

Mersad Berber

Venedik Taciri için sahne dekorları ve kostümler, Washington D.C., 1982

1984
Serbest çalışabilmek adına eğitmenliği bırakır. Eserleri, Londra Tate Gallery koleksiyonuna dahil edilir.

1987
Saraybosna Ulusal Tiyatrosu için Gamllet oyununu sahneye koyar ve buradan ilham alarak Gamllet Dosyası çizimlerini üretir.

1992
Yugoslavya’da yaşanan huzursuzluk sırasında Berber’in evi ve atölyesi büyük ölçüde zarar görür. Ailesiyle beraber Zagreb’e taşınarak yeni atölyesini burada ve Dubrovnik’te kurar. 1990’lardan itibaren Amerika, İngiltere, Rusya ve Arap Emirlikleri gibi çeşitli ülkelerde sergileri açılır ve ödüllerle onurlandırılır.

2012
7 Ekim’de, 72 yaşında Zagreb’de hayata veda eder.

Mersad Berber

Atölyesinde, Zagreb, 2003

Mersad Berber

Barselona, 2009

Mersad Berber

Barselona, 2009

Mersad Berber: Bir Bosna Alegorisi sergisi 16 Şubat - 07 Mayıs 2017 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde gerçekleşti.

Mersad Berber Eserlerinde At Figürü

Mersad Berber Eserlerinde At Figürü

Mersad Berber (1940-2012), Bosna-Hersek ve Yugoslav sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden biridir. İfade gücü ve eşsiz yeteneği sayesinde yerel sanat çevresini çağdaş Avrupa ve dünya sanatının bir parçası haline getiren Berber, Bosna-Hersek’in çağdaş kültür tarihinde son derece dinamik bir döneminde yaşamıştır.

Saraybosna Günlükleri

Saraybosna Günlükleri

Mersad Berber: Bir Bosna Alegorisi sergimiz, Bosna-Hersek sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden Mersad Berber’in sanatına odaklanıyor.

Küçük Sarı Daire ile müzede keşifler!

Küçük Sarı Daire ile müzede keşifler!

Pera Öğrenme programları kapsamında yayınlanan, Tania Bahar'ın kaleme aldığı ve Marina Rico'nun resimlediği hikâye kitabı Küçük Sarı Daire, çocuklarla yetişkinlerin birlikte keşfedecekleri ve paylaşacakları farklı bir öğrenme deneyimi sunuyor.