“Yemen'den Dünyaya; Kahvenin Yolculuğu”
Osman Serim

Kahve Sohbetleri

20 Şubat 2016 / 14:30

Pera Müzesi, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği işbirliğiyle Şubat – Mayıs 2016 ayları arasında Kahve Sohbetleri başlıklı dört konuşmadan oluşan bir etkinlik serisi sunuyor. Müze’nin Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni adlı koleksiyon sergisi kapsamında sunulan serinin ilk etkinliği 20 Şubat Cumartesi günü Osman Serim’in Yemen'den Dünyaya Kahvenin Yolculuğu ile başlıyor. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, Türk kahvesinin kültürel değerine sahip çıkarak, bu kültürün ulusal ve uluslararası bilinirliğine katkıda bulunuyor.

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşır, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini alır, etrafında ritüeller şekillenmeye başlar ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yapılan Kahve Molası seçkisi, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceliyor.

Osman Serim Hakkında
Osman Serim 1957 İstanbul doğumlu, Galatasaray lisesini takiben Avrupa ve Amerika’da tahsiline devam etti. 1977’de genç bir öğrenci iken part time olarak yiyecek&içecek sektörüne girdi. Kariyerini otelcilik ve yiyecek içecek sektörü üzerine oluşturdu. 1992’den beri sektörde yurtiçinde ve yurtdışında danışmanlık yapmaktadır. Profesyonel aktivitelerin yanı sıra ülkemizin önce gelen yiyecek&içecek odaklı sivil toplum kuruluşları içinde aktif olarak yer aldı ve yer almaya devam etmektedir. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin kurucu üyelerinden olup Yönetim Kurulu üyesidir.

Etkinlik ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır.

Bir Kedi Dosyası

Bir Kedi Dosyası

Kedilerin Eski Mısır’da ilk kez evcilleştirilmelerinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da çekicilikleri giderek artıyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli şehir efsaneleri yüzyıllardır alıp başını gitmekte: Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde, hamile bir kadının bir kediyi tutması ya da onu kucağında oturtması sakıncalı görülüyordu.

Barbara Kruger’ın İktidar, Kapitalizm,  Kimlik ve Toplumsal Cinsiyete Odaklanan Pratiği Üzerine

Barbara Kruger’ın İktidar, Kapitalizm, Kimlik ve Toplumsal Cinsiyete Odaklanan Pratiği Üzerine

Nobel Koleksiyonu’ndan bir seçki sunan Ve Şimdi İyi Haberler sergisinde iki çarpıcı yapıtıyla yer alan sanatçı Barbara Kruger’ın yaşamı ve yapıtlarına yakından bakıyoruz.

Haliç

Haliç

Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta.