5 Çayı Şiir Okumaları
Lâle Müldür, Okan Yılmaz

Şiir Okuması

19 Kasım 2019 / 17:00

Pera Müzesi, Kadın Yazısı Festivali kapsamında bir şiir okuması ve söyleşiye ev sahipliği yapıyor.

Otuz yılı aşkın bir süredir yazın dünyamızın önde gelen isimlerinden biri olan Lâle Müldür, 19 Kasım Salı günü “Aslında” temasıyla ikincisi düzenlenen Kadın Yazısı Festivali’nde Beş Çayı Şiir Okumaları’nın konuğu. “Yağmur Kızı” Lâle Müldür, Okan Yılmaz moderatörlüğünde şiire dair büyülü serüvenini anlatacak ve Türkçenin uçlarında gezinen kült eserlerini okuyacak.

Lâle Müldür 1956’da doğdu. Robert Kolej’den ve Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Edebiyat Sosyolojisi master derecesini Essex Üniversitesi’nden aldı. 1980’den beri şiirleri ve yazıları yurtiçinde ve yurtdışında seçkin dergilerde ve gazetelerde yayımlanıyor. “Destina” ve “La Luna” gibi şiirleri bestelenen Lâle Müldür’ün “Anne, Ben Barbar mıyım?” cümlesi 13. İstanbul Bienali’nin başlığı seçildi. Yurtdışındaki birçok toplantıda Türkiye’yi temsil eden şairin kitapları İngilizceye, Fransızcaya ve Almancaya çevrildi. Lâle Müldür, Amerika’da yayımlanan Türk şiiri antolojisinde “80’lerde başlayan krizi aşan bir şair” olarak anıldı.

Okan Yılmaz Kadıköy’de doğdu. 2017’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Şiirleri, yazıları ve söyleşileri Varlık, kitap-lık, yasakmeyve, Mühür, yeni e. gibi dergilerde yayımlandı. Şiirleri İngilizceye, Arapçaya, Almancaya, Rumenceye çevrildi. Uluslararası şiir festivallerinde performanslar sergiledi, yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli antolojilerde yer aldı. Yeni Türk Edebiyatı üzerine lisansüstü eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nde sürdürüyor. Queer aktivist. Öğretim görevlisi.

Pera Café’de gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir.

Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili Türkçedir.

Zamane Öyküleri: Cihangir <br>Özge Baykan Calafato

Zamane Öyküleri: Cihangir
Özge Baykan Calafato

Zamane İstanbulları sergisinden ilham alan öykü serisi Zamane Öyküleri, Özge Baykan Calafato’nun öyküsü “Cihangir” ile devam ediyor! Bu seri, yazarların sergide yer alan fotoğraflardan esinle kaleme aldığı kısa öyküleri bir araya getiriyor.

Sonsuz Paris (1959-1965)

Sonsuz Paris (1959-1965)

1960’lı yıllarda, Alberto Giacometti yaşadığı kente, Paris’e, sokaklarını, kafelerini, atölyesini ya da karısı Annette’in dairesi gibi daha özel yerleri çizerek saygısını sunmuştur, bu çizimler onun en son kitabını oluşturacaktır: Paris sans fin (Sonsuz Paris). 

Kozbekçi Mustafa Ağa

Kozbekçi Mustafa Ağa

1709’da Rus Çarı Petro’ya yenildikten sonra Osmanlı’ya sığınan Demirbaş Şarl (XII. Karl) 5 yıl boyunca maiyetiyle birlikte Bender’de kalmış, tüm masrafları Osmanlı tarafından karşılanmış, kendisine maaş bağlanmış ve borç para verilmiştir.