Alistair Hicks ve Nilbar Güreş
Zaman Değişmeli

Küratör ve Sanatçı ile Sergi Turu

12 Şubat 2019 / 19:00

Pera Müzesi, jeopolitik bağlamda kontrol altında tutulan zaman algımızı sorgulayan Zaman Değişmeli sergisini, küratörü Alistair Hicks ve sanatçı Nilbar Güreş ile gezmeye davet ediyor!

Sergi, üç farklı coğrafyadan; Çin, Türkiye ve Hindistan’dan sanatçıların çizim, video, fotoğraf, yerleştirme ve yeni medya çalışmaları ile zaman kavramına dair farklı düşünce alanları içeriyor.

Alistair Hicks “Küresel Sanat Pusulası” (Yapı Kredi Yayınları, 2015) ve Ali Kazma’ya odaklanan “A Voyage around Our Minds” (The Museum for New Art, Freiburg, 2017) kitaplarının yazarı. Uzun süre Deutsche Bank sanat koleksiyonunun şef küratörlüğünü yaptı. “School of London” (Londra Okulu), “New British Art in the Saatchi Collection” (Saatchi Koleksiyonu’ndaki Yeni Britanya Sanatı), “Contemporary Art at Deutsche Bank” (Deutsche Bank’ta Çağdaş Sanat) kitaplarının yazarı.

Nilbar Güreş (1977, İstanbul) Çalışmalarında mizahi bir üslupla kadın kimliği, kadının rolü, kadınlar, evleri ve kamusal alan arasındaki bağları ve kadınlar arasındaki ilişkileri araştırır. Resim, kolaj, video, performans, fotoğraf ve buluntu objelerinde Müslüman kadının Avrupa’daki imgesi, ırkçılık ve günümüzde mülteci olmanın anlamı gibi meselelere odaklanır. Sanatçı için projelerini geliştirdiği yer kadar orada yaşayan insanlarla ve onların çok yönlü kültürleriyle kişisel etkileşimde olmak belirleyicidir. Güreş’in 2019 yılında katılacağı grup sergileri arasında Ecology of Darkness (Savy Contemporary, Almanya), BODY (Austrian Cultural Forum, Almanya) ve Still Burning (Varberg Konsthall, İsveç) yer alıyor.

Süreli Sergi

Zaman Değişmeli

Zaman Değişmeli sergisi, jeopolitik bağlamda kontrol altında tutulan zaman algımızı sorguladı. Sergide yer alan üç sanatçı, bugün pek çok sistem tarafından dayatılan çizgisel zaman anlayışına alışılagelmişin dışında bir bakış sundu.

Zaman Değişmeli

Tarkovsky: Zamanın İzleri

Tarkovsky: Zamanın İzleri

"Tarkovsky’nin ilk filmlerini keşfetmem, tam bir mucizeydi. Kendimi daha önceden hiç anahtarlarına ulaşamadığım bir kapının önünde buldum. Her zaman açıp ötesine geçmek istediğim bir kapı… Sonunda biri, nasıl söyleyeceğimi bilemediğim şeyleri ifade etmişti. Benim için Tarkovsky en büyük film yapımcısıdır.” 

Giacometti Paris’te

Giacometti Paris’te

Serginin ikinci bölümü Alberto Giacometti’nin 1922-1935 arasında, Post-Kübist sanatçılar ve Gerçeküstücü akımla ilişkisi, Paris’te yaptığı önemli bir heykel grubu, Paris’teki ilk yıllarını ve dönemin sanat sahnesinde oynadığı belirleyici rolü açığa vuruyor.

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Göz kamaştırıcı güzellikleriyle Konstantinopolis’in ihtişamını yaratan kutsal mekânlar, aynı zamanda değerli röliklerin saklandığı yerlerdi ve bu nedenle şifa kaynaklarıydı.