Sanatçı ve Küratör Söyleşisi
27 Mayıs 2017 / 14:30
Pera Müzesi’nin düzenlediği Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi kapsamında küratör Alistair Hicks ile sanatçılar Waqas Khan ve RAQS Media Collective’den Monica Narula bir söyleşi için bir araya geliyor. Söyleşide sanatçılar, imge ve metin ilişkisi üzerinden farklı alanlardaki üretimlerini izleyiciyle paylaşacaklar.
Waqas Khan hakkında
Waqas Khan 1982 yılında Pakistan’da doğdu ve Lahor’daki Ulusal Sanat Akademisi’nde baskı alanında eğitim gördü.
Khan’ın yapıtları Decor, Fondation Boghossian - Vila Empain, Brüksel, Belçika,(2016); Dhaka Art Summit, Dhaka, Bangladeş (2016); Fear nothing, She says, Museo Nacional de Escultura. Valladolid, İspanya (2015) gibi önde gelen çeşitli uluslararası karma sergilerde, Art Basel (Basel, Miami Beach, Hong Kong), ARCOmadrid, Art Brussels, Art Dubai, Artissima, Frieze London, India Art Fair, Art Art Stage Singapore gibi sanat fuarlarında ve Madrid Gallery Weekend 2014 ve Mumbai Gallery Weekend 2012’de sergilendi. Sanatçı 2013’te Londra’daki Victoria & Albert Museum’un Jameel Prize 3 ödülünün finalistleri arasında yer aldı.
Eylül 2017'de Manchester Sanat Galerisi'nde bir kişisel sergisi açılacak olan sanatçının yapıtları Londra’daki British Museum ve Victoria and Albert Museum; Deutsche Bank Koleksiyonu, Frankfurt, Almanya; Yeni Delhi’deki Kiran Nadar Museum of Art ve Devi Foudation gibi prestijli koleksiyonlarda bulunuyor.
RAQS Media Collective hakkında
RAQS Media Collective üyelerinin sanatçı, medya uygulamacısı, küratör, araştırmacı, editör ve kültürel süreç katalizörü olduğu söylenegeldi. Önde gelen çok sayıda uluslararası mekanda sergilenmiş olan yapıtları onları çağdaş sanat, tarihsel soruşturma, felsefi spekülasyon, araştırma ve kuramın kesişimine yerleştiriyor – bu yapıtlar da çoğu zaman enstalasyon, çevrimiçi ve çevrimdışı medya nesneleri, performanslar ve karşılaşmalar olarak biçim buluyor. Grup üyeleri Delhi’de yaşıyor ve çalışıyor, merkez olarak da 2000’de birlikte kurdukları Sarai-CSDS adlı girişimi kullanıyorlar. Aynı zamanda Sarai Reader dizisinin kolektif editörlüğünü yürütüyorlar.
Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktır.
Süreli Sergi
Düşünme biçimimiz kökten bir değişime uğramış durumda, ama insanların çoğu bunun pek farkında değil gibi. Kurumsallaşmış düşünme biçimi son 24 yüzyıldır yaptığı gibi doğrusal Neo-Platonik yapısını sürdürüyor. Ama saygınlığını yitirdi. Tıpkı sanat gibi o da kaidesinden aşağı yuvarlandı.
Sergi hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz.
Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.
Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)