Başkasının Eli: Kuzeydeki Tüm Şehirler

Söyleşi

18 Nisan 2019 / 20:45

Pera Film, Mart ayında Fol iş birliğiyle Başkasının Eli başlığıyla yeni bir film gösterimi serisine başladı. Başkasının Eli programı, mesafelerin azaldığı, imkanların çoğaldığı toplumlarda, insanlar arasındaki mesafenin sorgulanmasını konu edinen filmlere odaklanıyor.

Dane Komljen, Kuzeydeki Tüm Şehirler adlı filminde ıssız mekânları ve bu mekânlar içerisinde gerçekleşen, konuşmalardan çok sessizliklerle kurulan insan ilişkilerini inceliyor. Küçük bir ütopyayı andıran, izole hâldeki mekânlar, insanların birliktelikleriyle, yapıp ettikleriyle doluveriyor. Mekânlar, yavaş yavaş bir belleğe kavuşuyor. Komljen, söz konusu mekânları arşınlarken, insanların bu mekânlarda kurmuş olduğu sosyalliğe ve bunun muhtelif boyutlarına da bir göz atıyor. Gösterimin ardından Ferda Keskin filmin çerçevesi üzerine bir konuşma gerçekleştiriyor.

Ferda Keskin hakkında
Ferda Keskin Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden lisans, Columbia University’den Master ve Doktora derecelerini aldı. Columbia University’de Felsefe ve Humanities bölümlerinde ders verdi. 2003 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’ne geçti ve 2003 - 2006 yılları arasında aynı kurumdaki Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programının direktörlüğünü yaptı. 2007 yılında Ekonomi Politik ve Toplumsal Felsefe Lisans Programı ile Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programlarını kurdu. 2008 - 2010 yılları arasında uluslararası Kültürel İncelemeler birliği Association for Cultural Studies’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yaptı. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Felsefe ve Toplumsal Düşünce ve Karşılaştırmalı Edebiyat programlarında dersler vermeye devam etmektedir.

Bu program kapsamındaki Pera Film gösterim ve etkinlikleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Film gösterimi başladıktan 15 dakika sonra salona ziyaretçi alınmayacaktır.


     iş birliğiyle

Salgın ve Sanat <br> Sanal Müze Pratikleri

Salgın ve Sanat
Sanal Müze Pratikleri

Bir süredir bu denli geniş ölçekte tecrübe etmediğimiz bir salgına tanıklık ediyoruz: Covid-19. Etrafımızı birdenbire ve hızla saran, hayatımızda öncelik olarak belirlediğimiz birçok şeyin önüne geçen bu virüs, bizleri alışkanlıklarımızı yeniden düşünmeye mecbur bırakıyor.

Bir Sanatçının Başarısı

Bir Sanatçının Başarısı

19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz. 

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.