Seminer
15 Mart 2025 / 15.00
On dört ve on beşinci yüzyıllar, Bizans imparatorluğu'nun siyasi ve sosyo-ekonomik sorunlarla boğuştuğu bir dönemdir. Pazaryerleri hem bu sıkıntıların yansıdığı sahneler hem de her şeye rağmen zengin bir ticaretin süregeldiği mekânlar olarak karşımıza çıkar. Bu yüzyıllarda Konstantinopolis’e uğramış farklı toplumlardan pek çok gezgin, başkentin pazarlarına değinmeden geçmez, Bizans yazarları da pazaryerindeki hayata atıfta bulunur. Kimisi şahit olduğu kavga ve kazaları anlatırken, kimileri de satıcı ve denetçilerin işgüzarlıklarından yakınır, bazıları da civardaki sihirli heykellerin alım-satımı kontrol ettiğine inanır. Lüks İtalyan kumaşları, İran üzerinden gelen baharatlar gibi pahalı kalemlerin yanı sıra lahana, soğan, bakır kazan ve kepçeler gibi çok daha iddiasız ürünlerle de karşılaşmak mümkündür.
Pazaryerleri ayrıca Türklerden kaçan esirlerin, dilenen dulların, meraklı entelektüellerin ve caka satan devlet görevlilerinin yollarının, Bizanslı, İtalyan ve Osmanlı tüccarlarıyla, Rus, Arap ve İspanyol gezginleriyle kesiştikleri noktalardır.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Siren Çelik, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında düzenlenen seminerde Bizans İmparatorluğu’nun son yüzyıllarında günlük hayatın önemli bir mekânı olan pazaryerini esnafı, müşterisi ve ürünleriyle ele alıyor.
Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek ve bir saat sürecek etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.
Siren Çelik Hakkında
Siren Çelik lisansını 2011 yılında Sabancı Üniversitesi Toplumsal ve Siyasal Bilgiler programında tamamladıktan sonra, Birmingham Üniversitesi'nde Bizans Çalışmaları alanında 2012'de yüksek lisansını ve 2016'da doktorasını almıştır. Başlıca ilgi alanları Geç Bizans tarihi, Bizans edebiyatı, tarih yazımı ve Bizans'ta günlük hayattır. Marmara Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümünde öğretim üyesidir.
Görsel Künyesi
Yarım Stavraton, Gümüş,
II. Manuel Palaiologos (1391-1423), Constantinopolis, 1403-1425
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu
Süreli Sergi
Dünyayı bir avuç birimle ölçmeye çalışmak onu zihnen inşa edebilmeyi de beraberinde getirdi. Keşfin ölçüsü mitlere karıştıkça, ölçmek ve tartmak fiziksel bir deneyimin ötesinde bilimin, kâinatın ve bilinenin ötesini merak eden insanın, kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı oldu.
Sergi hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
Kedilerin Eski Mısır’da ilk kez evcilleştirilmelerinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da çekicilikleri giderek artıyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli şehir efsaneleri yüzyıllardır alıp başını gitmekte: Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde, hamile bir kadının bir kediyi tutması ya da onu kucağında oturtması sakıncalı görülüyordu.
Yves Klein’ın mavi pigmentlerini akla getiren bir rengin perdeyi boylu boyunca kapladığını düşünün. Neredeyse 80 dakika boyunca mavinin tonlarında en ufak bir oynama olmasa bile, zihnimiz durduğu yerde durmuyor. Sabit bir maviliğe ne kadar uzun süre bakabiliriz? Mavi tonlar titreyerek, kendi gölgelerini yaratarak bize oyunlar oynamaz mı? Maviden gözlerimiz kamaşmaz mı?
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)