Elektronik Köprüler
Ambient Elektronik Müzik: Doğanın Yeniden Keşfi
Emre Karacaoğlu

Çevrimiçi Konuşma

14 Ocak 2021 / 19:00

Pera Müzesi “Elektronik Köprüler” başlıklı konuşma ve performans serisiyle, elektronik müziğin etkileşime geçtiği diğer alanları keşfe çağırıyor!

İstanbul’da kurulan müzik kolektifi ÆVOM iş birliğiyle hayat geçirilen “Elektronik Köprüler”, teknoloji, edebiyat, sinema, çevre, psikoloji, sosyoloji, bilgisayar oyunları, politika, kentsel dönüşüm, doğa ve felsefe gibi elektronik müziğin beslendiği ve etkileşime geçtiği farklı mesele ve alanları odağına alıyor. Serinin çevrimiçi gerçekleşen ilk etkinliğinde Emre Karacaoğlu ve Utkanj ambient müziğe odaklanıyor.

“Enstrümanlar, kavrayışımızdan neredeyse tamamen yitmiş bir doğayı yeniden uyandırmak için kullanılıyor. Öyle bir doğada yaşamıyoruz artık. Bizim için doğa artık bir park. Gerçek doğa, yoğun elektronik müziğin ambiyansında gibi.” - Terence McKenna

Çok fazla seçenek, nesne, renk, ses ve referans yüküyle sırtımıza binen modern yaşantılarımızda düşüncelerimizi, iç sesimizi, öz kimliğimizi yani asıl doğamızı bulmamız artık çok zor. Bunun için gereken fiziksel ve zihinsel sessizliği sağlamanın mümkün olmadığı bir dünyada ambient müzik türleri buna en yakın alternatifi sunuyor.

19:00     Konuşma
19:30     Performans

Etkinlik kaydına YouTube üzerinden erişilebilir. Etkinlik dili Türkçedir.

Emre Karacaoğlu, Varlık, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Cinemascope, Akşamlık, Gösteri, Gerekli Şeyler, HolySin, BirGün Kitap, Aydınlık Kitap, Sarnıç Öykü, Roman Kahramanları, Yüxexes ve Bant gibi mecralarda müzik, sinema ve edebiyata dair fikir yazıları ve eleştiriler yazdı. Yüxexes dergisinde yayımlanan makalelerinin kitaplaştırılmış hali “Müzikte Yabancılaşma ve Noir” ismi altında İmleç Yayınları tarafından Haziran 2011 tarihinde basıldı. Yazar Hikmet Temel Akarsu ve Yavuz Angınbaş ile birlikte hazırladıkları “Yönetmen-Müzisyen Birliktelikleri” yazı serisi Hürriyet Gösteri dergisinde sürmektedir. Bunların dışında sürekli olarak Kahverenkli dergisinde ve Paslanmaz Kalem'de yazmaktadır. Filhakikat sitesinde de Gana'da yaşadıklarını anlatır. Türkçeden İngilizceye edebi çevirilerle meşguldür.

ÆVOM nedir? ÆVOM İstanbul’da kurulan, farklı mekânlarda kültür sanat ve müzik etkinlikleri gerçekleştiren sınırsız ve aidiyetsiz bir kolektiftir.

Sergey Parajanov Anlatıyor

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”

Bizi mi gözetliyor? <br> Vajiko Chachkhiani

Bizi mi gözetliyor?
Vajiko Chachkhiani

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Leonardo’nun Atı

Leonardo’nun Atı

Leonardo da Vinci, 1493’te, tam 500 yıl önce, Milano Dükü Ludovico il Moro’nun 12 yıl önce babasının anısına sipariş ettiği atlı anıtın (doğal büyüklüğün 4 katı boyda) dökümü için hazırlıkları bitirmek üzereydi.