Elektronik Köprüler
Gürültü Nosyonu ve Dominick Fernow’un Sanatsal Üretimi

Çevrimiçi Konuşma ve Performans

14 Temmuz 2021 / 19.00

Pera Müzesi “Elektronik Köprüler” başlıklı konuşma ve performans serisiyle, elektronik müziğin etkileşime geçtiği diğer alanları keşfe devam ediyor!

İstanbul’da kurulan müzik kolektifi AEVOM iş birliğiyle hayat geçirilen “Elektronik Köprüler”, teknoloji, edebiyat, sinema, çevre, psikoloji, sosyoloji, bilgisayar oyunları, politika, kentsel dönüşüm, doğa ve felsefe gibi elektronik müziğin beslendiği ve etkileşime geçtiği farklı mesele ve alanları odağına alıyor.

Serinin son etkinliğinde Ümit Üret konuşması ve performansında noise müziğe odaklanacak. Kompozisyonel süreçlerde müzik dışı tınıları/sonoriteleri yükseldikçe gürültü nosyonu da yükselmeye, kendini yer bulmaya başladı. Farklı teknikler ve duyuş açılarının gelişmesiyle yorumlamanın skalası genişledi ve ses alanından çıkarak edebiyat, felsefe, sosyoloji gibi diğer alanlara da sıçradı. Ümit Üret, konuşmasında ses alanından bir değerlendirmeye yoğunlaşacak ve noise müziğin tarihsel gelişimini, dinleyenlerce değerlendirilmesini çevresel ve bireysel ölçekte konu edecek. Nesne ve özne odaklı yaklaşımın bahsi geçen yorumlamaya getirdiği yeni yollar değişimi daha iyi anlayabilmek için yardımcı unsurlar olacak. Hospital Productions plak şirketi ve kurucusu Dominik Fernow’un (Prurient) sanatsal pratiğine bu bilgiler ışığında odaklanırken, Fernow ve plak şirketinin noise müziğe getirdiği yeni soluğu etik ve estetik açıdan değerlendirmeye alacak.

Pera Müzesi Youtube kanalında gerçekleşecek konuşma Türkçedir.

Ümit Üret, 1987 yılında Ankara’da doğdu ve ilk-orta-lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarında yarı zamanlı keman ve gitar eğitimi gördü. Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji bölümünde tamamladı. Açık Alan, ppqqmm, A.I.D gibi oluşumlar bünyesinde yer alıyor. AidZine’da yazıları yayınlandı. Ortaklarıyla beraber Radyo Modyan’da bankpank adlı programı sürdürüyor.

Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar

Portreler, kaçınılmaz olarak toplumsal tanınmaya ve ideolojik değişikliklere tabidir. Bu alanda yer alan eserler, toplumsal cinsiyet ve ırka ilişkin kültürel uzlaşımların yanı sıra film yıldızlarının imajlarında işleyişte olan estetik stratejileri sorguluyor.

Bulanık Hatıralar <br> Andra Ursuta

Bulanık Hatıralar
Andra Ursuta

Dışsal tarihsel gerçeklikler ile evin içsel mekânı arasında bir bağlantı vardır. Mimari, kişisel eşyalar, tasarım ve işlevsel düzenlemeler ve planlar: Tüm bunlar özgün kişisel tarihleri ve politik uğrakları yansıtır.

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”