“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans Sergi Turu
Emir Alışık

Küratörle Sergi Turu

18 Ocak 2022 / 19:00
24 Şubat 2022 / 19:00
3 Mart 2022 / 19:00

Bizans’ın popüler kültürdeki eklektik varlığını keşfe çıkan, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Pera Müzesi için hazırladığı “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisi Bizantinizmin çoklu ve birbiriyle çakışan anlamlarını ortaya çıkarıyor. Sergi kapsamında, serginin küratörü Emir Alışık eşliğinde sınırlı sayıda katılımcıyla sergi turu gerçekleştiriliyor.

Emir Alışık Hakkında
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bizans Araştırmaları Bölümü’nde Proje Yöneticisi ve YILLIK: Annual of Istanbul Studies Yayın Kurulu üyesi olan Emir Alışık, yüksek lisans eğitimini Central European University Karşılaştırmalı Tarih: Disiplinlerarası Orta Çağ Tarihi bölümünde geç Bizans dönemi siyasi düşüncesi üzerine hazırladığı teziyle tamamladı. Hâlen doktora çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde Bizans düşüncesinin İtalyan Rönesans sanatındaki görünümleri hakkındaki teziyle sürdürürken Bizans’ın çeşitli sanat mecralarıyla spekülatif kurgudaki tezahürleri üzerine araştırmalarını da devam ettirmektedir.

Rehberli Tur Ücreti: 50 TL (Pera Müzesi Dostları için ücretsiz) Kontenjanımız sınırlıdır. Tura katılmak için Biletix’ten bilet alabilir ya da resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Süreli Sergi

“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”

Bizans’ın popüler kültürdeki eklektik varlığını keşfe çıkan, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Pera Müzesi için, Emir Alışık’ın küratörlüğünde hazırladığı “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans, Bizantinizmin çoklu ve birbiriyle çakışan anlamlarını ortaya çıkarıyor. 

 “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”

Niko Pirosmani

Niko Pirosmani

“İsimsiz bir Mısır freski, bir Afrika putu ya da bir Girit vazosu: Pirosmani’nin işleri bunların arasında sayılmalı. Onu gerçekten algılayabilmenin tek yolu bu… Bir Pirosmani görünce, insan Gürcistan’a inanç duymaya başlar.”

Birbirini anlamak mümkün mü? <br>  Berlinde De Bruyckere

Birbirini anlamak mümkün mü?
Berlinde De Bruyckere

İki insan figüründen oluşan heykelde, figürler sanki aralarında fısıldaşıyormuş gibi, birbirine dolanmış ya da iyice eğilmiş halde, başlarından aşağı sarkan çiçek desenli bir battaniyenin altında dikilmektedir. 

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

1998 yılında Ben Jakober ve Yannick Vu, Marcel Duchamp’ın Roue de Bicyclette adlı eserinin bir yeniden-yapımını gerçekleştirdiler. Duchamp’ın ilk “ready-made” eseri olarak kabul edilen Roue de Bicyclette, bisiklet tekerleği ve mutfak taburesinin, amacı olmayan bir makineye dönüştürülmesi.