Sevgi Can Yağcı Aksel ile Márta Mészáros Sineması Üzerine

Söyleşi

9 Kasım 2025 / 17.10

Pera Film, Macar Kültür Merkezi iş birliğiyle, sinema tarihinin öncü kadın yönetmenlerinden Macar sinemacı Márta Mészáros’un, siyasal rejim ve tarihin kendi yaşamındaki izdüşümüne odaklandığı otobiyografik “Günceler” serisinin gösterimlerine ev sahipliği yapıyor.

Üçlemenin son filmi Anne ve Babama Günce’nin gösteriminin ardından, Hungarolog ve çevirmen Prof. Dr. Sevgi Can Yağcı Aksel ile Mészáros sineması üzerine bir söyleşi gerçekleşiyor. 

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek etkinliğin dili Türkçedir. Konuşma ücretsizdir ve kapasite sınırlıdır. Rezervasyon alınmamaktadır.

Sevgi Can Yağcı Aksel Hakkında
Hungarolog ve çevirmen Prof. Dr. Sevgi Can Yağcı Aksel, 1998 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi-Hungaroloji Anabilim Dalından mezun olduktan sonra akademik çalışmalarını Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde sürdürdü (İLEF). Macar medyası üzerine yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Kısa süreli pek çok atölye, festival ve projenin yanı sıra Macar Televizyonu MTV'de konuk araştırmacı, Balassi-MÜF edebi çeviri eğitimi bursiyeri ve Macar Hümaniter Bilimler Enstitüsü ev sahipliğinde doktora sonrası TÜBİTAK burslu araştırmacı olarak Macaristan'da bulundu. Ankara Üniversitesi İLEF'te Radyo, Televiyon ve Sinema Bölümünde doçent doktor olarak 2021'e değin çalışan Aksel, 2021'de geçtiği Hungaroloji Anabilim Dalında akademik hayatını sürdürüyor. 

Uzun yıllardır Modern Macar edebiyatı çevirileri yapan Sevgi Can Yağcı Aksel'in, Macaristan'da gündelik yaşam incelemeleri, Macar sineması, Macar edebiyatı, 20.yüzyıl ve sonrası Türk Macar ilişkileri üzerine yayımlanmış çalışmaları mevcut.

Yüz Yüze

Yüz Yüze

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.

Gece Yarısı Hikâyeleri: Ruh <br> Aşkın Güngör

Gece Yarısı Hikâyeleri: Ruh
Aşkın Güngör

En çok çocukları öldürmekten haz duyuyorum. Etleri kesilip göğüs kafesleri kırılırken hep aynı şekilde bağırıyorlar: “ANNE!BABA! ANNEEEE! BABAAAA!”

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.