Sohbet I Korero

Konser

30 Kasım 2018 / 00:02

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından ilham alan “Yeni Sesler” başlıklı müzik projesi kapsamında Burak Özdemir tarafından bestelenen “Sohbet | Korero” güzel sanatlar ve müzik arasında, yaratıcılığın ilham verici anını ve özgür doğaçlama ruhunu kutlayan spontane bir diyalog. Resimlerin içindeki müzik anılarımızda da mevcut. Sesler ve imgeler beklenmedik şekilde yeniden karşımıza çıkıyor, değişen imgeler ve izlenimler nadiren farkında olduğumuz unsurlar tarafından tetikleniyor. Bir noktada kaydettiğimiz unutulmuş bir ses, bir nesne, bir kişi ya da bir ifade, sürecin her adımında yeniden ortaya çıkıyor. Her resim, seslerin yeniden üretimi için akustik referanslar sağlıyor. Seçilen unsurlar dikkatlice görselden sese aktarılıyor.

Karanlıkta deneyimlenen eser, izleyicinin görsel olmadan, yalnızca sese odaklanmasına izin veriyor; resimlerdeki ses unsurları müzik yoluyla iletiliyor. Burak Özdemir ve Chang Yun Yoo, görsel ilhamlara akustik bir cevap veren, elektronik müzikte kullanılan bir yöntem olan “kıvırılma” kavramını merkez alıyor. “Sohbet I Korero”, sesin biçimlenişi üzerine bir kolaj: 18. yüzyıl enstrümanlarının, canlı elektronik enstrümanlar ile radikal bir biçimde bir araya gelişi, 3D ses tasarımı ve surround ses efektleri ile zenginleştirilmiş, etkileyici bir tecrübe sunuyor.

“Sohbet | Korero”

Burak Özdemir & Musica Sequenza

Konser Programı

Elçi Alayı
İstanbul Panoraması
Kahve Keyfi
Kaplumbağa Terbiyecisi
Sohbet
Türk Hareminden Bir Sahne

Müzisyenler

Burak Özdemir, canlı elektronik ve barok fagot
Chang Yun Yoo, barok viyola

Burak Özdemir hakkında

Burak Özdemir, besteci, fagot sanatçısı ve yönetmen. Sanatçı, The Juilliard School, Berlin Sanat Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda tarihi performans ve kompozisyon eğitimi aldı. 2008’de, New York’ta Barok müziğin ve kültürlerarası üretimin yenilikçiliğini temsil eden bir topluluk olan Musica Sequenza’yı kurdu. 2010 yılında, kendi geliştirdiği yöntemlerle yeni performans biçimlerini uyguladığı Berlin’e döndü. Özdemir, “Yeni Dört Mevsim” ve “Sessiz Cantata” gibi uluslararası tanınmış yapımların yanı sıra “Transmute” adlı etkileyici ses enstalasyon serisini yarattı. Özdemir’in Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ve Asya’daki müzikal etkinlikleri, Elbphilharmonie, Peter J Sharp Tiyatrosu, Berghain, Berlin Filarmoni, Concertgebouw, Viyana Devlet Operası, Buenos Aires Teatro Kolonları gibi mekanlarda icra edilmiştir.

Solist olarak Özdemir; İstanbul Filarmoni, Juilliard Senfoni Orkestrası ve Les Florids ile birlikte çalıştı ve Sting, Matthew Herbert, Fazıl Say, Monica Hugget, Andreas Scholl, Ria Oda Korosu, Lars Vogt, Rundfunkchor Berlin ve Edita Gruberova gibi müzisyen ve gruplar ile iş birliği yaptı. Özdemir, son yıllarda tarihi opera ve kutsal Barok müzik repertuarlarını canlandırmak ve keşfetmek için çağdaş performansın dil ve araçlarına yönelmiş, “Fuga” (2010), “Opera del Futuro” (2015) ve “Enigma” (2018) ile kendi geliştirdiği “elektro-barok” türünün kurucu eserlerini üretmiştir. 2018 yılında Özdemir, Stadttheater Schaffhausen’in koreografik oratoryosu “Atlas Passion” için görevlendirildi. Bu proje; ses, barok orkestra, modern dans, video heykelleri ve ışık ve kostüm tasarımını bir araya getiren disiplinlerarası bir Bach prodüksyonu.

Musica Sequenza hakkında

Musica Sequenza, 2008 yılında New York ve Berlin’de besteci ve fagot sanatçısı Burak Özdemir tarafından klasik müzikte yenilik yaratmak amacıyla kuruldu. Topluluk, küresel üretim ortakları ile kültürler arası bir sanatsal hareketi geliştirmeyi hedefliyor. “Barok, yeni pop müziktir!” sloganıyla yola çıkan Musica Sequenza; festival, müze ve konser salonları ile iş birlikleri yaparak bu sanatsal hareketi dünya çapında geliştiriyor.

Musica Sequenza, Rönesans’tan çağdaş bestecilere kadar uzanan bir repertuar ile çalışıyor. Grup, günümüzün küresel sanat sahnesine disiplinlerarası barok, yeni müzik, elektro-akustik, modern dans, kavramsal performans ve deneysel müzik tiyatrosu yapımlarıyla katılıyor. 2012’den beri Musica Sequenza’nın kayıtları Alman Harmonia Mundi / Sony tarafından piyasaya sürülmüştür. Grammy ödüllü yapımcı Da-Hong Seetoo, Alman kayıt mühendisi Christian Jaeger ve İsveçli DJ / Yapımcı Van Rivers’la birlikte üretilen çalışmalar arasında Öztürk’ün yeniden bestelediği eserler ve orijinal besteler yer alıyor. Topluluğun eserlerinden “Vivaldi: The New Four Seasons” (2012), “Bach: The Silent Cantata” (2013), “Rameau a la Turque” (2014) ve “Sampling Baroque / Handel” (2016) dünya basınında büyük övgü ile karşılanmıştır.

İlgili Proje

Yeni Sesler

Müze koleksiyonlarını farklı ifade olanakları sunan mecralarla yeniden keşfetmeyi amaçlayan projede, çeşitli müzik türlerinde çalışmalar yapan besteci, müzisyen veya sanatçılar “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüeri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarından esinlenen üretimler gerçekleştirdi.

Yeni Sesler

Doğu’ya Yolculuk

Doğu’ya Yolculuk

10 Kasım 2016 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında 19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz.

#VideoPopPera Özel Bir Sergi Turu

#VideoPopPera Özel Bir Sergi Turu

Pera Müzesi Instagram hesabını bir günlüğüne  “Bu Bir Aşk Şarkısı Değil” sergisi proje yöneticileri Fatma Çolakoğlu ve Ulya Soley’e emanet ettik!

Tarkovsky: Zamanın İzleri

Tarkovsky: Zamanın İzleri

"Tarkovsky’nin ilk filmlerini keşfetmem, tam bir mucizeydi. Kendimi daha önceden hiç anahtarlarına ulaşamadığım bir kapının önünde buldum. Her zaman açıp ötesine geçmek istediğim bir kapı… Sonunda biri, nasıl söyleyeceğimi bilemediğim şeyleri ifade etmişti. Benim için Tarkovsky en büyük film yapımcısıdır.”