SzaZa Plays Polanski
Polonya’dan Yeni Sesler

Konser

28 Kasım 2014 / 20:00

Pera Müzesi Oditoryumu

Pera Film’in Roman Polanski: Aranan ve Arzulanan programı kapsamında Polonyalı ikili SzaZa özel bir konser veriyor.

Roman Polanski'nin bütün yapıtları arasında en az bilinenleri muhtemelen kısa filmleri olmuştur. Lodz'daki Ulusal Film Okulu'nda öğrenci olduğu 1958-1962 yıllarında Polanski bir dizi kısa film yaptı, bunlar arasında oyunsu teknik egzersizler niteliğindeki "Cinayet" (1957) ve "Ağız Dolusu Gülümseme", metafor yüklü "Dansı Kes" (1957) ve "Memeliler" (1962) ve Polanski'ye uluslararası ün getiren "İki Adam ve Bir Gardırop" (1958) vardı. Bu etütler Polanski'nin daha sonraki çalışmalarında araştıracağı gerçeküstü ve çoğu zaman karanlık stilin ipuçlarını sunar, aynı zamanda anlatısal dehasının ve karşılaşabileceği gaddarlık ve kötücüllükten korkmadan insan doğasının hakiki yüzünü yılmaksızın araştırmasının ilk örneklerini oluşturur. SzaZa - Szamburski / Zakrocki bu görüntülerle diyaloğa giren son derece dinamik bir soundtrack oluşturarak, bir filmde müziğin ve sesin ne kadar önemli olabileceğini gösteriyor. Krzysztof Komeda bestelerine ve bu kısa filmlerde kullanılan özgün müziğine gönderme yapan SzaZa, yeni ve özgün bir anlatı alanı yaratıyor.

Paweł Szamburski ve Patryk Zakrocki’den oluşan ikili SzaZa, gürültü ve sessizlik, pop ve çağdaş oda müziği, güzel ve çirkin, sofistike bilgelik ve naif düşüncesizlik gibi zıt kutupları harmanlıyor. SzaZa, tiyatro, film, sessiz film ve çağdaş dans için yaptıkları bestelerin yanı sıra, pek çok enstrümanı kullanarak emprovizasyon yapıyor ve Varşova müzik piyasasına 1999’dan beri aktif olarak katkıda bulunuyor.

Cinayet / Murder, 1957, 1’30’’
Ağız Dolusu Gülümseme / A Toothful Smile, 1957, 1’27’’
Dansı Kes / Break Up the Dance, 1957, 7’38’’
İki Adam ve Bir Gardırop / Two Men and a Wardrobe, 1958, 15’
Melekler Düştüğünde / When Angels Fall, 1959, 22’
Lamba / The Lamp, 1959, 7’50’’

Konser indirimli müze giriş bileti (8 TL) ile izlenebilir. Pera Müzesi Dostları'na ücretsiz. Yerler sınırlıdır ve numaralı değildir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Bu etkinlik, Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenilmektedir. 

 

Bir Elçinin Seyahati

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.

José Sancho’nun Yaşam Öyküsü

José Sancho’nun Yaşam Öyküsü

José Sancho Benito 18 Nisan 1935’te, Kosta Rika’nın Punteneras bölgesinde dünyaya geldi. Ailesi başkent San José’ye göçtü ve Sancho 1952 yılında buradaki Kosta Rika Lisesi’ni bitirdi. Daha sonra Kosta Rika Üniversitesi İktisadi Bilimler Okulu’nda eğitim görmeye başladı ve 1958 yılında iktisat bölümünden birincilikle mezun oldu.

Yılbaşının Öteki Yüzü: <br> Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Yılbaşının Öteki Yüzü:
Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Pera Film yeni yıl yaklaşırken, Hollywood'un zamansız klasiklerinden modern sinemanın unutulmaz örneklerine uzanan 10 filmlik bir alternatif izleme listesi sunuyor.