SzaZa Plays Polanski
Polonya’dan Yeni Sesler

Konser

28 Kasım 2014 / 20:00

Pera Müzesi Oditoryumu

Pera Film’in Roman Polanski: Aranan ve Arzulanan programı kapsamında Polonyalı ikili SzaZa özel bir konser veriyor.

Roman Polanski'nin bütün yapıtları arasında en az bilinenleri muhtemelen kısa filmleri olmuştur. Lodz'daki Ulusal Film Okulu'nda öğrenci olduğu 1958-1962 yıllarında Polanski bir dizi kısa film yaptı, bunlar arasında oyunsu teknik egzersizler niteliğindeki "Cinayet" (1957) ve "Ağız Dolusu Gülümseme", metafor yüklü "Dansı Kes" (1957) ve "Memeliler" (1962) ve Polanski'ye uluslararası ün getiren "İki Adam ve Bir Gardırop" (1958) vardı. Bu etütler Polanski'nin daha sonraki çalışmalarında araştıracağı gerçeküstü ve çoğu zaman karanlık stilin ipuçlarını sunar, aynı zamanda anlatısal dehasının ve karşılaşabileceği gaddarlık ve kötücüllükten korkmadan insan doğasının hakiki yüzünü yılmaksızın araştırmasının ilk örneklerini oluşturur. SzaZa - Szamburski / Zakrocki bu görüntülerle diyaloğa giren son derece dinamik bir soundtrack oluşturarak, bir filmde müziğin ve sesin ne kadar önemli olabileceğini gösteriyor. Krzysztof Komeda bestelerine ve bu kısa filmlerde kullanılan özgün müziğine gönderme yapan SzaZa, yeni ve özgün bir anlatı alanı yaratıyor.

Paweł Szamburski ve Patryk Zakrocki’den oluşan ikili SzaZa, gürültü ve sessizlik, pop ve çağdaş oda müziği, güzel ve çirkin, sofistike bilgelik ve naif düşüncesizlik gibi zıt kutupları harmanlıyor. SzaZa, tiyatro, film, sessiz film ve çağdaş dans için yaptıkları bestelerin yanı sıra, pek çok enstrümanı kullanarak emprovizasyon yapıyor ve Varşova müzik piyasasına 1999’dan beri aktif olarak katkıda bulunuyor.

Cinayet / Murder, 1957, 1’30’’
Ağız Dolusu Gülümseme / A Toothful Smile, 1957, 1’27’’
Dansı Kes / Break Up the Dance, 1957, 7’38’’
İki Adam ve Bir Gardırop / Two Men and a Wardrobe, 1958, 15’
Melekler Düştüğünde / When Angels Fall, 1959, 22’
Lamba / The Lamp, 1959, 7’50’’

Konser indirimli müze giriş bileti (8 TL) ile izlenebilir. Pera Müzesi Dostları'na ücretsiz. Yerler sınırlıdır ve numaralı değildir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Bu etkinlik, Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenilmektedir. 

 

Kâhin Serenatları I Güzel İnsanlar, Sarp Dakni

Kâhin Serenatları I Güzel İnsanlar, Sarp Dakni

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin ikinci çalma listesi Sarp Dakni’nin hazırladığı "Güzel İnsanlar". 

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

Batılı ressamların eserlerinde camiler İstanbul kentinin kimliğini yansıtan başlıca mimari unsurlar olarak karşımıza çıkar. Bazen resimde gösterilen kentin İstanbul olduğunu sadece camilere bakarak anlayabiliriz. Detaylar gerçekle uyuşmasa da, deniz ve ufukta bazen abartılı ölçülerle verilen camiler mekanın tartışmasız biçimde İstanbul olduğunu söyler bize. 

Giacometti ve İnsan Figürü

Giacometti ve İnsan Figürü

Alberto Giacometti sergisinin ikinci bölümü, büyük yapıtlarla birlikte çoğunluğu 1950-1960 yılları arasında gerçekleştirilmiş, sanatçının dünya algısını geliştirdiği ve gerçeği olduğu gibi değil de gördüğü gibi yansıttığı olgunluk dönemi yapıtlarını ele alıyordu.