Veri Girişi

Performans

8 Eylül - 16 Ekim 2016

Pera Müzesi’nde Katherine Behar: Veri Girişi sergisi kapsamında, sergi boyunca Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri belirlenen saatlerde sergiye adını veren Veri Girişi başlıklı bir performans gerçekleştiriliyor. Performansta koreograf ve performans sanatçısı Aslı Bostancı ve Melih Kıraç, hantal bir bilgisayar klavyesi arayüzü ile etkileşim kurar. Yüzeydeki klavye tuşları yığını, elde edilmiş veriyi temsil eder ve veri girişinin temelini oluşturan, aklı uyuşturup insanı makineleştiren tekrarları çağrıştırır. Bu etkileyici performansta dansçının bedeni klavye arayüzü tarafından hem tescillenir hem de reddedilir. Dansçının mücadelesi, biyometri ve ayrıntılar yoluyla vücutlarımızı verinin içine yerleştirir, bir yandan da verinin hayatımızdaki varlığının yarattığı engelleri ortaya koyar. Pera Müzesi’nin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan ilhamla hazırlanan bu proje, veri ölçüm sürecine yeniden ağırlık kazandırmayı amaçlıyor.

Performans: Aslı Bostancı, Melih Kıraç
Yedek Dansçı: Pınar Akyüz
Ses tasarımı: Shelley Burgon

Bağımsız koreograf Aslı Bostancı (1984), 2007’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Çağdaş Dans Bölümü ve 2009’da Emmanuelle Huyn yönetiminde CNDC’de (Centre National de Danse Contemporaine Anger FR.) eğitim gördü. 2012’de başladığı yüksek lisans eğitimini Mimar Sinan G.S.Ü.‘de sürdürmektedir. Sanatçının son yıllarda gerçekleştirdiği başlıca özgün performansları: in between (2008), panic in the ZOO (2010), tales in no language (2012), singing stories on speaking mountain (2013), the last unicorn (2014), büyükannem bir taş (2016). MSGSÜ Çağdaş Dans ASD’de 2014 yılından beri Araştırma Görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Melih Kıraç (1990) Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Çağdaş Dans Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisansına devam ediyor ve yine aynı bölümde ders veriyor. Dansçı ve performansçı olarak Meg Stuart, Marc Vanrunxt, Tijen Lawton ve MDT İstanbul gibi koreograf ve topluluklarla çalışmış ve halen Çıplak Ayaklar Kumpanyası ile çalışmalarına devam ediyor. Yürüyen beden kompozisyonuna odaklanan son araştırması HOŞGELDİNİZ, 2015 yılında workspacebrussels ve europalia Belçika ortaklığıyla bir araştırma projesi olarak çalışıldı ve Working Title Situation #02 kapsamında Belçika Kaaistudio’s’ta gösterildi.

Pera Müzesi ve PSC-CUNY Award desteği ile Professional Staff Congress ve City University of New York tarafından fonlanmıştır.

Performans programı için tıklayınız.

Katherine Behar: Veri Girişi

New York’ta yaşayan, heykel, performans ve video alanlarında çalışan sanatçı Katherine Behar’ın pratiğine genel bir bakış sunan sergi, insan ve teknolojinin, karmaşık ve bazen de isyan niteliğindeki bir arada yaşama yollarını konu etti ve çalışan bedenlerin tekrarlayıp duran ağır işlere nasıl karşı koyabileceklerini ele aldı.

Katherine Behar: Veri Girişi

Paula Rego İstanbul’da!

Biz, yani ben ve okul arkadaşlarımdan bazıları, Paula Rego’yu biliyorduk. İtiraf etmeliyim, ben Rego’nun nereli olduğunu bilmiyordum, Portekiz’in Avrupa’nın neresinde yer aldığını da.

Kurum Kurum Galatasaray | Besim F. Dellaloğlu

İstanbul tek bir şehir midir? Paris’in üniversitelerinin numaralandırılması gibi bir gün İstanbul da birkaç parçaya bölünüp numaralandırılır mı? Bunlar çok zor sorular!

Mark Požlep

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında sergide yer alan sanatçıların eserlerini paylaşmaya devam ediyoruz. Bu kez 1981, Slovenya doğumlu Mark Požlep’in sergideki “Cennetten de Garip” adlı eserini ele alıyoruz.