Zaman Üzerine Metin Okuması

Okuma

23 Şubat 2019 / 13:00

Pera Müzesi, Zaman Değişmeli sergisi kapsamındaki etkinliklerine, altZine iş birliğiyle gerçekleştirdiği “zaman” temalı metin okumalarıyla devam ediyor. Etkinlikte altZine’in 2018 yılı boyunca yayınladığı “zaman” teması etrafında şekillenen dört sayısından seçilen metinler, yazarlarının sesinden dinleyicisiyle buluşacak.

Hande Ortaç 4 sayıya yayılan göç, eve dönüş, çocukluk gibi konuları işleyen polisiye öyküsünün “Kemik 1: Navigasyon” başlıklı ilk bölümünü; Emir Çubukçu, bir kaybın ardından yaşadığı düğümü çözmeye çalışan bir adamın hikayesini anlattığı “Masada Kılçıklar”ı; İlay Bilgili, ‘Nasıl oluyor da bazı şeyler aynı kalıyorken, diğerleri sinsice değişiyor?’ sorusuna yaşlı bir adamı merkeze alarak sorgulayan “Panta Rhei”yi ve Ulya Soley bir pazar akşamı ormanda yürüyüşe çıkan ve bir daha asla görülmeyen Jim Thompson’ın kayboluşunun ardındaki esrarengiz hikayeyi ele alan “Jim Thompson’ın Esrarengiz Kayboluşu” isimli öyküsünü seslendirecek.

altZine hakkında

altZine, 1998’den beri internet üzerinden yayın yapan Türkiye’nin ilk elektronik edebiyat dergisi. 20 yılı aşkın süre boyunca altZine.net, 292 yazarın 464 özgün metniyle güncellenen bir platform olmayı başardı. Mart 2015 tarihinden itibaren farklılaşan ihtiyaçlar doğrultusunda şekil ve içerik olarak değişen altZine, son üç yıldır her üç ayda bir yine internet üzerinden ama bir dergi formatında yayımlanıyor. Yıl boyunca toplam 4 sayı olarak tasarlanan altZine Edebiyat ve Kültür Dergisi, yılın başında belirlenen tek bir tema etrafında şekilleniyor. Bu 4 sayı, belirlenen temayı 4 farklı açıdan irdeliyor. 4 farklı editör grubunun elinden çıkan 4 farklı sayı, yılın teması üstüne derinlemesine düşünebilmeyi sağlıyor. Zamanın hızla tüketmeyi özendiren uçuculuğuna, altZine, tek bir temayı enine boyuna tartışarak, konuşarak bir virgül koymayı amaçlıyor. Her yılın 21 Mart, 21 Haziran, 23 Eylül ve 21 Aralık tarihlerinde yayımlanan yeni sayılar, başlayan mevsimin tazeleyici ve dönüştürücü gücünden faydalanan özgün metinlerle okuyucularla buluşuyor.

Pera Café'de gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili Türkçedir.

 

Süreli Sergi

Zaman Değişmeli

Zaman Değişmeli sergisi, jeopolitik bağlamda kontrol altında tutulan zaman algımızı sorguladı. Sergide yer alan üç sanatçı, bugün pek çok sistem tarafından dayatılan çizgisel zaman anlayışına alışılagelmişin dışında bir bakış sundu.

Zaman Değişmeli

Bir Dönüm Noktası Olarak “Yılbaşı”: <br>Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Bir Dönüm Noktası Olarak “Yılbaşı”:
Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Yeni yıl, sadece takvimdeki bir değişiklikten ibaret değil. Geçmişin ağırlığının hissedildiği bazen de geleceğin belirsizliğiyle yüzleşildiği bir dönüm noktası olabilir. Pera Film bu yılbaşında, beyazperdenin umut, pişmanlık, nostalji ve yeni başlangıçlar etrafında şekillenen hikâyelerine odaklanıyor.

Sanatçı ile Söyleşi: Nicola Lorini

Sanatçı ile Söyleşi: Nicola Lorini

Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara, Pera Müzesi’nin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’nda öznel ve duygusal durumları bir araya getirerek tek yönlü tarih ve zaman algısını sorgularken ziyaretçileri çizgisel olmayan bir yolculuğa çıkarıyor.

Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar

Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar

Portreler, kaçınılmaz olarak toplumsal tanınmaya ve ideolojik değişikliklere tabidir. Bu alanda yer alan eserler, toplumsal cinsiyet ve ırka ilişkin kültürel uzlaşımların yanı sıra film yıldızlarının imajlarında işleyişte olan estetik stratejileri sorguluyor.