Anlar ve Hareketler
Sinema ve Müzik Buluşuyor

26 Mayıs 2016

Pera Film, Goethe- Institut İstanbul ve Tarabya Kültür Akademisi iş birliğiyle sinema ve müziği buluşturan özel bir gösterim düzenliyor. Anlar ve Hareketler / Moments of Movement adımların hikayelerini anlatıyor: Tokyo’da bir süpermarkete, Berlin’de bir metro istasyonuna, İstanbul’da bir vapura girerken atılan basit adımların; dünyada yeni yollar arayan insan topluluklarını harekete geçiren, tek tek insanların yaşam öykülerini değiştiren büyük adımların hikayelerini...Bugün dünyada çok sayıda insan yollarda... Herkes kendine daha güvenli ve daha iyi bir gelecek arıyor. Anlar ve Hareketler adlı görsel ve işitsel performans, insanın kendi adımlarının bağımsızlığını ya da bağımlılığını odak noktasına alarak sorguluyor. Berlinli film yönetmeni Eva Stotz ve Amsterdamlı tap dansçı Marije Nie, İstanbul’da 2013 yılında başladıkları başarılı iş birliğine devam ediyor. Gezi Parkı'na doğru insanı içine çeken toplumsal hareket üzerine gerçekleştirdikleri One Million Steps adlı filmin ardından, Eva Stotz bu kez başka bir konuya odaklanıyor. Sanatçı, mültecilerle gerçekleştirdiği sinema atölyesinde, onlara kararlı adımlarının hikayelerini filme çekmeyi öğretti. Bu filmler, Eva Stotz’un zengin görüntülerle dolu evrensel film arşivi ve Marije Nie’nin ustaca ve atmosferik ritimleri ile etkileşime geçiyor. Marije Nie, Sarp Maden (gitar), Korhan Futacı (saksafon) ve Ediz Hafızoğlu (perküsyon) ile birlikte çağdaş ve geleneksel müziğin etkileşimlerini birleştiren canlı ve dans eden bir dünya yaratıyor.

Yönetmen: Eva Stotz
Tap Dansçı: Marije Nie
Eşlik Edenler: Sarp Maden (elektronik gitar), Korhan Futacı (saksofon) ve Ediz Hafızoğlu (perküsyon)
Tarih:
26 Mayıs Perşembe, 20:00

Etkinlik ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır.

Pera Müzesi ve Goethe- Institut İstanbul ve Tarabya Kültür Akademisi iş birliğiyle

Eva Stotz
1979 yılında Isny’de (Allgau) doğdu. Berlin’de Alman Film ve Televizyon Akademisi’nde (dffb) yönetmenlik eğitim almaya başladı. Birçok kurmaca kısa filmin ardından ağırlıklı olarak belgesel film alanına yöneldi. Eva Stotz’un yönemenliğini yaptığı Sollbruchstelle; Alman Televizyonu Teşvik Ödülü, (2009), Duisburg Film Haftası Teşvik Ödülü, DokumnetART Film Festivali Ödülü, Viennale, Dok Leipzig, - Global Home, Maverick Award’a aday göserildi, SXSW Festivali Dünya Prömiyeri/ Austin, Raindance/ Londra, Palanete Doc/ Varşova, Dokfest/ San Fransisco gibi önemli festivallerde ödüllere layık görüldü.

Super 9 Filmkollektiv‘in kurucusu olan sanatçı aynı zamanda Werkstattberichte Dokumentarfilm (UVK Verlag) yazarıdır. 2012 yılında Berlin’de ronjafilm prodüksiyon firmasını kurdu. Eva Stotz dünyanın pek çok yerinde film enstitülerinde kurslar düzenliyor.

Marije Nie
Marije Nie Amsterdam ve New York’da çağdaş step dans eğitimi aldı. Miriam Overlach (Arp, Almanya), Nguyen Lê (Gitar, Fransa), Han Bennink (Bateri, Hollanda), Mehmet Polat (Ud, Türkiye) gibi uluslararası sanatçılarla ve Roterdam Filarmoni Orkestrası, Belgrad Filarmoni Orkestrası ile birlikte çalıştı. Nie, bir performans sanatçısı ve eğitmen olarak dansın en temel öğesi yürüme eyleminden yola çıkıyor. Bu ona, fantastik olanın ötesine geçen mecazi ve kavramsal bir alan açıyor. İlk film deneyimi Eva Stotz’un kısa fimi One Million Steps ile oldu. Bu film uluslararası platformlarda bir çok ödüle layık görüldü. (En iyi Deneysel Film / Bamberg, FİFA Montréal Jüri Ödülü, Aubagne Halk Ödülü). İkinci filmi ise Hollandalı yönetmen Pieter Rim de Kroon‘un çektiği “Dancin’ the Camera” adlı kısa filmdir. Hollanda Televizyonu tarafından yaptırılan bu filmin prömiyeri Mart 2016’da Cinedas Festivali’nde gerçekleşti.

Deniz Sefası

Deniz Sefası

Deniz hamamından plaja geçiş ise bir devrim niteliğindeydi. Rus ihtilalinde ülkelerinden kaçan Beyaz Ruslar, İstanbul’da pek çok dönüşüme neden olmuşlardı, bunlardan en önemlisi de halkın denizle buluşmasına vesile olan plaj alışkanlıklarıydı. 1920’lerden itibaren deniz hamamları evrilerek yerlerini yavaş yavaş kadın ve erkeğin beraber denize girebildiği plajlara bıraktı. Bu blog yazımızda İstanbul’un plajlarını ve onların özelliklerini ele alıyoruz.

Bir Kedi Dosyası

Bir Kedi Dosyası

Kedilerin Eski Mısır’da ilk kez evcilleştirilmelerinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da çekicilikleri giderek artıyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli şehir efsaneleri yüzyıllardır alıp başını gitmekte: Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde, hamile bir kadının bir kediyi tutması ya da onu kucağında oturtması sakıncalı görülüyordu.

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.