Nostaljik Olmayan Gelecek

25 Ekim 2025

Bağımsız kültür inisiyatifi Görültü, Pera Film ev sahipliğinde gerçekleşecek Nostaljik Olmayan Gelecek başlıklı ilk gösterim programında mekân, kent ve değişime odaklanan dört filmi izleyiciyle buluşturuyor. 

Seçkinin ilk filmi olan Hayalet Resimler’de Brezilyalı yönetmen Kleber Mendonça Filho, büyüdüğü ve filmlerini çektiği Recife’te yaşanan değişimi kişisel arşivinden görüntüler ve kişisel anlatımıyla gözler önüne seriyor.

Seçkide Hayalet Resimler’e üç kısa metrajlı film eşlik ediyor: Çağla Gillis’in Mendonça Filho gibi kişisel bir izlek takip eden filmi E Blok, Daire 5; Özgür Demirci’nin Recife’te de yer alabilecek İzmir’deki Yıldız Sineması’nın değişimi konu alan filmi Beyaz Perdeden Yeşil Sahaya ve sürgündeki Rus kolektif Ataka51’in Sovyet döneminden kalan bir ses stüdyosuna doğaüstü bir gücü musallat ettikleri filmi Veba Ağıtı

Görültü, seçkisinde bu dört filmden yola çıkarak şu tespitte bulunuyor: 22. yüzyılı hayal eden kimse yok. Nostalji ise kaçması kolay bir sığınak. Bu halde, geçmişe ve geleceğe nostaljinin dışından nasıl bakabiliriz? Yeni bir kültürel fütürizmi denkleme nasıl ekleriz? Habis nostaljiyi nasıl defedebiliriz?

Sırtını nostaljiye yaslamayan, ancak geçmişi de yadsımayan dört filmlik gösterimin ardından gerçekleşecek “Nostaljik Olmayan Gelecek Paneli” de bu sorular etrafında bir tartışmaya alan açacak.

 Bu program kapsamındaki tüm gösterimlere katılım ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

25 Ekim

14.00 Hayalet Resimler

16.00 E Blok, Daire 5

Beyaz Perdeden Yeşil Sahaya

Veba Ağıtı

Hayalet Resimler

Hayalet Resimler

E Blok, Daire 5

E Blok, Daire 5

Beyaz Perdeden Yeşil Sahaya

Beyaz Perdeden Yeşil Sahaya

Veba Ağıtı

Veba Ağıtı

Nostaljik Olmayan Gelecek Paneli

Nostaljik Olmayan Gelecek Paneli

Mekân, kent ve dönüşüm üzerine bir zihin egzersizi vadeden film gösterimlerinin ardından gerçekleşen panelde, şu sorulara odaklanılacak: Geçmişe ve geleceğe nostaljinin dışından nasıl bakabiliriz? Yeni bir kültürel fütürizmi denkleme nasıl ekleriz?

ÇOK İŞ VAR YAPACAK <br>…lâkin zaman!

ÇOK İŞ VAR YAPACAK
…lâkin zaman!

Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma  hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Çiftdüşün Çiftgörü sergimiz George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı “Çiftdüşün” kavramına bir göndermeyle isim buldu ve aralarında Tracey Emin, Marcel Dzama, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Raymond Pettibon ve Thomas Ruff gibi isimlerin yanı sıra Türk sanatçıların da yer aldığı seçki, çoğulcu düşünmenin izini sanat eserleri üzerinden sürdü.

Modernite  Moderni İnşa Etmek / Moderni Yeniden Biçimlendirmek

Modernite Moderni İnşa Etmek / Moderni Yeniden Biçimlendirmek

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.