Fenakistiskop: Döndür Canlansın!

Pera Çocuk
9-12 Yaş

  • 29 Ocak 2025 / 13.30

Ayna karşısında döndürülen bir disk, hareketli imge görmeye yarayabilir mi? Çizgiler mi canlanıyor yoksa gözümüz mü yanılıyor? Vera Molnar’ın İzinde sergisinden yola çıkan atölyede çocuklar, sergideki motifler ve animasyon video yerleştirmelerinden ilham alıyor, seçtikleri bir imgeyi hareketlendirecekleri bir fenakistiskop tasarlıyor. Çocuklar, animasyon sanatçısı Ferhat Akbaba yürütücülüğünde gerçekleşen atölyede animasyonun temel ilkelerini öğrenirken, tasarladıkları eğlenceli optik oyuncak ile farklı çizimlerine hareket katma fırsatı ediniyor.

Atölye yürütücüsü: Ferhat Akbaba
Kontenjan: 10 kişi
Süre: 90 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 350 TL

Etkinlik Pera Müzesi’nde gerçekleşecektir.

Ferhat Akbaba Hakkında
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun oldu. Yaklaşık on yıldır animasyon ve illüstrasyon alanında serbest olarak çalışıyor. “Canlandıranlar Derneği” üyesi olan Ferhat Akbaba, çeşitli kurumlarda animasyon, illüstrasyon ve ilişkili konularda yetişkin ve çocuklara yönelik atölyeler yürütüyor ve İstanbul’da üretimlerini yapmaya devam ediyor.

yükleniyor.. Yükleniyor...
yükleniyor... Yükleniyor...
yükleniyor.... Yükleniyor...
Yükleniyor ...
yükleniyor . Yükleniyor...
yükleniyor .. Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Niko Pirosmani

Niko Pirosmani

“İsimsiz bir Mısır freski, bir Afrika putu ya da bir Girit vazosu: Pirosmani’nin işleri bunların arasında sayılmalı. Onu gerçekten algılayabilmenin tek yolu bu… Bir Pirosmani görünce, insan Gürcistan’a inanç duymaya başlar.”

Sergey Parajanov Anlatıyor

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.