İstanbul’un Yapılarını Fotoğraflamak

Pera Yetişkin

  • 3 Eylül 2023 / 14.00

İstanbul’un bugününe farklı açılardan yaklaşan fotoğrafların yer aldığı Zamane İstanbulları sergisini rehber eşliğinde gezen katılımcılar, müze çevresindeki yapıları sanatçı ile birlikte fotoğraflıyor. Katılımcılar, kentin geçmişinden izler barındıran ve birer hafıza mekanı olan yapıların izinden giderek farklı bir zamane İstanbul’u anlatısı yaratıyor. Fotoğrafçı Engin Gerçek’in, yapı fotoğrafına özel lensler (Tilt-shift lens) kullanarak katılımcılarla beraber çektiği fotoğrafların bilgisayarda işleneceği atölye, fotoğrafı ve mimariyi seven herkese açık.

Not: Fotoğraf makinesi olmayan katılımcılar, akıllı telefonları ile atölye çalışmasına katılabilir.

Kontenjan: 10 kişi
Süre: 240 dakika
Atölye başına katılım bedeli: 300 TL

Etkinlik Pera Müzesi’nde (yüz yüze) gerçekleşecektir.
Detaylı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr 

Engin Gerçek hakkında
Kurucusu olduğu Studio Majo’da mimari fotoğraf ve görsel tasarım üzerine hizmetler veren sanatçı, aynı zamanda sosyal belgeleme alanında kişisel işler de üretmektedir. Medipol Üniversitesi-Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nde fotoğraf dersleri vermektedir. Mimari fotoğraflarda, yapının özelliklerini ve estetiğini öne çıkaran, çekim sonrası müdahalelerle desteklenen bir süreç benimserken; sosyal belgeleme işlerinde sokağın gerçeküstücülüğü vurgulamak için çekim sonrası müdahale içermeyen kareler üretmeyi amaçlamaktadır

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Ve işte… Türk kahvesi!

Ve işte… Türk kahvesi!

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

Batılı ressamların eserlerinde camiler İstanbul kentinin kimliğini yansıtan başlıca mimari unsurlar olarak karşımıza çıkar. Bazen resimde gösterilen kentin İstanbul olduğunu sadece camilere bakarak anlayabiliriz. Detaylar gerçekle uyuşmasa da, deniz ve ufukta bazen abartılı ölçülerle verilen camiler mekanın tartışmasız biçimde İstanbul olduğunu söyler bize. 

18. ve 19. Yüzyıl Resimlerinde İstanbul’un Tarihi Yarımadası

18. ve 19. Yüzyıl Resimlerinde İstanbul’un Tarihi Yarımadası

19. yüzyıla kadar siyasi otoritenin merkezi Topkapı Sarayı, klasik Osmanlı ve Bizans mimarisinin görkemli örnekleriyle tüm imparatorluğun kalbi gibidir Tarihi Yarımada. Osmanlı İmparatorluğunu yakından tanımak isteyen her batılı, resimler yoluyla da olsa Tarihi Yarımada’yı görmelidir önce.