Kostüm, Kamera, Katarsis!

Pera Yetişkin

  • 16 Mayıs 2025 / 19.00

Marcel Dzama’nın büyülü dünyasında her yer bir sahne; müzik, dans, performans ve kostüm ise ifadenin birer aracı. Sen de hep olmak istediğin ya da belki de derinlerde sakladığın bir karaktere bürünebilirsin!

Bu atölyede katılımcılar, karakter ve kostümlerini tasarlayarak yaratıcılıklarını ortaya koyuyor. Ardından kısa bir senaryo yazarak, mini bir performans geliştiriyor. Yüz boyaları, kumaşlar ve aksesuarlarla karaktere bürünme sürecini tamamlayan katılımcılar, gruplar hâlinde kısa film sahneleri çekiyor. Kurgu aşamasında ister klasik anlatım tercih edilsin, ister yapay zeka desteğiyle senaryo hızla oluşturulsun, ortaya kolektif bir hikâye çıkıyor.

Atölye Yürütücüleri: OyunMu
Kontenjan: 10 kişi
Süre: 90 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 500 TL  

Etkinlik Pera Müzesi’nde gerçekleşecektir.

OyunMu hakkında
Mimar Merih Bengisu Yiğit tarafından kurulmuş ve farklı disiplinlerden on kişilik ekibiyle oyun temelli projeler yaratmaya odaklanmış bir kolektiftir. Hem yetişkinler hem de çocuklar için atölyeler, söyleşiler ve yayınlar gerçekleştiren OyunMu, oyunları sanat, mimarlık ve iletişim perspektifinden yorumlar. Bir sürdürülebilir kalkınma planı kapsamında yürüttükleri projelerinin merkezinde her zaman “oyun” kavramı bulunur. OyunMu kolektifinin oyunlara ağırlık vermesinin arkasındaki amaç, oyunların kültürel pratiklerde oluşturucu rol oynama ve toplumsal değişimi tetikleme potansiyellerini öne çıkarırken aynı zamanda eğitsel, yaratıcı, eğlendirici, rahatlatıcı ve sosyalleştirici imkânlarına da odaklanmaktır.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

ÇOK İŞ VAR YAPACAK <br>…lâkin zaman!

ÇOK İŞ VAR YAPACAK
…lâkin zaman!

Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma  hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.

Türk Edebiyatının “Esrarlı” Adası

Türk Edebiyatının “Esrarlı” Adası

Matine’nin bu ay bir konuğu değil konusu var. Yazar, çevirmen, mimar, fotoğrafçı, şair veya Enis Batur’un eksiksiz tanımlamasıyla bir “hezarfen çelebi”. 2007’de yitirdiğimiz Samih Rifat’ı, yeniden yayımlanan kitabı Ada ile Matine’ye konuk ederken, onun bilmecelerini çözmeye çalışıyoruz.

SAMİH RİFAT : YAZARIN ÖLÜMÜNDEN ÖNCE

SAMİH RİFAT : YAZARIN ÖLÜMÜNDEN ÖNCE

Esra Özdoğan

Elif’e

Eski Sadakâtler
Samih Rifat’ı anarken el mahkûm başvurulan, yine de imtina edeceğim kısa sözcük listesi: Çok yönlü, geniş yelpazeli, Rönesans insanı, polimat,