Yaratıcı Kodlama ile Geometrik Desenler

Pera Yetişkin

  • 24 Mart 2024 / 14.00

Gelecek Hatıraları sergisini rehber eşliğinde gezen katılımcılar, seramiklerin simetrik, tekrarlayan motiflerinden ilham alıyor. Doç. Dr. Selçuk Artut yürütücülüğünde gerçekleşen atölye kapsamında katılımcılar; sanat ve zanaat kavramlarının ortasında yükselen “geometrik sanatlar”ın geçmişi ve geometrik şekiller arasındaki karmaşık simetrik ilişkiler hakkında bilgi ediniyor. Atölyede pergel ve cetvel yardımıyla önce elle çizilen geometrik desenler, yaratıcı kodlama aracılığıyla bilgisayar ekranında işlenebilir hale geliyor. İnsan-bilgisayar etkileşiminin kullanıldığı atölye, matematiksel olarak analiz edilen geometrik motiflerin üretiminde kodlamanın kullanılmasına olanak tanıyor.

Not: Atölyeye bilgisayar ile katılma zorunluluğu yoktur. Uygulamayı kendi cihazlarında denemek isteyen katılımcılar yanlarında dizüstü bilgisayar getirebilir.

Atölye Yürütücüsü: Selçuk Artut
Kontenjan: 15 kişi
Süre: 180 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 300 TL
Öğrenciler İçin Atölye Başına Katılım Bedeli: 150 TL (Katılımcıların girişte öğrenci kartlarını göstermesi rica olunur.)

Etkinlik Pera Müzesi’nde (yüz yüze) gerçekleşecektir.
Detaylı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr

Selçuk Artut hakkında
Doç. Dr. Selçuk Artut sanatsal çalışmalarında, insan-teknoloji ilişkilerinin teorik ve pratik boyutlarına odaklanıyor. Yedi kitabın yazarı ve bir kitabın editörü olan Artut, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı'nda Doçent olarak görev yapıyor ve ağırlıklı olarak Ses ve Etkileşim dersleri veriyor. Post-Rock Avant-Garde müzik grubu Replikas'ın bir üyesi olarak 1998'den beri çeşitli albümler yayınlamakta olan Artut, 2016 yılından beri yaratıcı kodlama ve canlı kodlama teknikleriyle işler üreten RAW adlı görsel-işitsel performans ikilisinin kurucularından.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Motiflerin Hatırlattıkları

Motiflerin Hatırlattıkları

İslam sanatlarında öne çıkan motifler, taşıdıkları sembolik anlamlarla bugünkü üretimleri şekillendirmeye devam ediyor. Kütahya çinilerinde görülen bitkisel bezemeler ve geometrik desenler hem vazo, sürahi gibi seramik objelerde hem de mimari süslemelerde kullanılıyor.

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.