Çöl ve Deniz Arasında

Ürdün Güzel Sanatlar Galerisi’nden Bir Seçki

25 Ocak - 21 Nisan 2013

Ürdün Ulusal Güzel Sanatlar Galerisi iş birliğiyle gerçekleşen ve Akdeniz kıyısındaki Arap ülkelerinden sanatçıların modern ve çağdaş yapıtlarını buluşturan Çöl ve Deniz Arasında, Ürdün Güzel Sanatlar Galerisi’nden Bir Seçki sergisi Pera Müzesi’ne konuk oldu.

Cezayir, Mısır, Ürdün, Libya, Lübnan, Fas, Filistin, Suriye ve Tunuslu sanatçılardan derlenen eserler, sanatçıların şimdiyle geçmiş ve sanatsal yaratıcılıkla gerçek dünya arasında geliştirdikleri sorgulamalarını yansıttı. Sergide farklı kuşakların tarzları ve Arap çağdaş sanatındaki eğilimler, resim, çizim, gravür, seramik, heykel ve yerleştirme gibi çeşitli alanlarda ifade buluyordu.

1980 yılında Amman’da kurulan, modern ve çağdaş Arap sanatına odaklanan Ürdün Ulusal Güzel Sanatlar Galerisi, Orta Doğu’nun en önemli koleksiyonlarından birine sahip. Galerinin koleksiyonunda bugün, İslam ve Arap ülkelerinin yanı sıra aralarında Asya, Afrika, Avrupa, Amerika ve Okyanusya’dan sanatçıların işlerinin de yer aldığı 3000’in üzerinde eser bulunuyor.

Sanatçılar: Shafic Abboud, Yousef Abdelke, Nawal Abdullah, Farghali Abdel Hafiz, Sabhan Adam, Inji Aflatoun, Rafik Al-Kamel, Mustafa Ali, Rajwa Ali, Hachimi Azza, Baya, Farid Belkahia, Omar Bilbeisi, Kamal Boulata, Chaouki Choukini, Saliba Douaihy, Muhanna Durra, Ali Omar Ermes, Aicha Filali, Abdelaziz Gorgi, Paul Guiragossian, Mahmoud Hammad, Adam Henein, Ali Jabri, Khalid Khreis, Rachid Koraichi, Hussein Madi, Suleiman Mansour, Fateh Moudarres, Hamed Nada, Ahmad Nawar, Nazih Oweis, Nizar Sabour, Ahmed Sabri, Ismail Shammout, Laila Shawa, Nabil Shehadeh, Awad Shimi, Gouider Triki, Wijdan, Omar Youssufi, Elias Zayat, Fahrelnissa Zeid, Hazem Zu’bi

sergi salonu boya sponsoru

Çöl ve Deniz Arasında

Çöl ve Deniz Arasında

Ürdün Ulusal Güzel Sanatlar Galerisi iş birliğiyle gerçekleşen ve Akdeniz kıyısındaki Arap ülkelerinden sanatçıların modern ve çağdaş yapıtlarını buluşturan Çöl ve Deniz Arasında, Ürdün Güzel...

Video

Binbir Gece Masalları / Arap Sineması'na Bir Yolculuk

Ünlü Mısırlı yönetmen Yusuf Şahin’e bir saygı duruşu niteliğinde de olan programının merkezinde, yönetmenin en önemli ve ezber bozan çalışması, İskenderiye Üçlemesi yer alıyor. Binbir Gece Masalları programı, Arap Sineması’na çarpıcı, gizemli ve eşsiz bir yolculuk vadediyor.

Niko Pirosmani

Niko Pirosmani

“İsimsiz bir Mısır freski, bir Afrika putu ya da bir Girit vazosu: Pirosmani’nin işleri bunların arasında sayılmalı. Onu gerçekten algılayabilmenin tek yolu bu… Bir Pirosmani görünce, insan Gürcistan’a inanç duymaya başlar.”

Haliç

Haliç

Batılı ressamların İstanbul’u konu alan resimleri söz konusu olduğunda Haliç çok özel bir yere ve öneme sahiptir. Topkapı Sarayı ve anıtsal yapıların yer aldığı Tarihi Yarımada’yla, batılıların konakladığı, yabancı elçiliklerin yer aldığı Galata’yı birbirinden ayıran bu su kütlesi, geçişimli bir sınır gibidir adeta. 

Türkiye’den Jameel Ödülü’ne Aday Olmuş Beş Sanatçı

Türkiye’den Jameel Ödülü’ne Aday Olmuş Beş Sanatçı

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz