20 Mart - 17 Ağustos 2025
Özgün mizahi üslubu ve ele aldığı konulara ilginç yaklaşımıyla dikkat çeken sanatçı Marcel Dzama’nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Pera Müzesi'nde.
Küratörlüğünü Alistair Hicks’in yaptığı sergi, Dzama’nın müzik ve dansın öne çıktığı renkli hayal dünyasından başlayarak, günümüzde karşı karşıya kalınan kötü yönetimler, çevresel yıkım ve savaşların sebep olduğu felaketlere değindiği eserlerden oluşuyor.
Kanada, Winnipeg’de doğan ve New York'ta yaşayan sanatçının çizimleri ilk bakışta, popüler kültürden ya da güncel siyasetten tanıdık karakterleri içeren bir öyküler karmaşasını andırır. Yakından incelendiğinde ise yüzyıllar boyunca evrenselleşmiş konuları, derin sanat tarihi birikimi ile ele alan, zengin görsel bir dille karşılaşılır.
Resim, çizim ve film gibi farklı mecralarda çalışan Marcel Dzama, zaman zaman New York’lu sanatçı dostu Raymond Pettibon'la birlikte -bir bölümü bu sergide de yer alan- eserler de üretiyor.
Genç yaşta Winnipeg Sanat Okulu’ndaki Inuit koleksiyonundan büyülenişinden, kurucu üyesi olduğu Royal Art Lodge’da kültürlerarası etkilerle tanışmasına -ve en önemlisi sanatçının salt bir ilham kaynağı olarak değil, bir ortak olarak gördüğü ve aynı adı taşıdığı Marcel Duchamp ile ilişkisine- dek Dzama, yineleniş ve ortaya çıkışları yoluyla önemli güncel konuları keşfetmeye karşı da yoğun merak duyar.
Sanatçı savaşlar, çevrenin kitlesel yıkımı ve kötü yönetimlere yönelik eleştirilerini oluşturduğu tehlikeler gibi konuları bazen umut veren bir mizahla, zaman zaman da stratejilerini bir ifade biçimi olarak kullandığı -kendini özdeşleştirdiği Duchamp’dan miras- satranç oyunundan yola çıkarak ele alır.
Lirik, sihirli, mizahi, bazen abartılı ve bir anlamda acayip hikâyelerinin yer aldığı resimleri, heykelleri, bazı video eserleri ve Raymond Pettibon’la birlikte ürettikleri kimi yapıtların yer aldığı sergi, Marcel Dzama'nın izleyeni içine çeken “gönülçelen” dünyasıyla tanıştırıyor.
Eser Künyeleri
Marcel Dzama
Tüm gençlik oynama çıktı ve kimse önümüze geçemedi, 2019
Kâğıt üzerine guvaş, mürekkep ve grafit
97.2 x 126.4 cm 108.9 x 135.6 x 4.4 cm (çerçeveli)
© Marcel Dzama
Sanatçının ve David Zwirner’ın izniyle
Marcel Dzama
Yarasanın ülkesinden, 2023
Kâğıt üzerine guvaş, mürekkep, kurşun kalem, suluboya ve kolaj
179 x 142.6 cm
© Sanatçının ve Sies + Höke’nin, Düsseldorf izniyle
Marcel Dzama
Yalancıların kemikleri üzerindeki ateş gibi dans edelim ve bırakalım hakikat küllerden yükselsin (ya da Ay dansı), 2021
Kâğıt üzerine sedefli akrilik, mürekkep, suluboya ve grafit
© Marcel Dzama
Sanatçının ve David Zwirner’ın izniyle
Marcel Dzama
Yeni bir gün dediler ve yalnızca bir tiranın başına malolmuştu ya da Bravo bu Holofernes'in başı, 2019
Kâğıt üzerine guvaş, suluboya, mürekkep ve grafit
126 x 97.5 cm - 132.7 x 103.6 x 6 cm (çerçeveli)
Sanatçının ve Sies + Höke’nin, Düsseldorf izniyle
Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)