Bir Rüyanın İnşası

Arnavutluk Sanatında Toplumcu Gerçekçilik

Resim, afiş ve çizimler aracılığıyla Arnavut toplumcu gerçekçiliğine odaklanan Bir Rüyanın İnşası: Arnavutluk Sanatında Toplumcu Gerçekçilik sergisi, sosyalizmin kuruluş ilkelerini işçi sınıfında yaymayı amaçlayan siyasi tavrın hâkim olduğu diktatörlük dönemi görsel sanatlarından bir seçki sunuyor.

Sergi, 20. yüzyılın ikinci yarısında tartışmasız biçimde Arnavutluk görsel sanatlarına egemen olan komünist ideolojinin etkilerini araştırıyor. Eserlerin dogmatik içeriğinde belirleyici olan bu ideolojiyi yansıtan seçki, uzun süre dünyanın geri kalanından yalıtılmış bir hayat süren Arnavutluk halkının kültürünü ve kimliğini daha yakından tanıma fırsatı veriyor, dönemin gündelik hayatı, işçi sınıfı, lider portreleri, rejim temsilleri ve gelecek kuşaklara duyulan umut gibi çeşitli konuları ele alıyor.

Sergi kataloğunda ise sanat tarihçi Ermir Hoxha’nın dönemi sanat tarihsel analiz eden Arnavutluk Tarzı Toplumcu Gerçekçilik ve küratör Artan Shabani’nin sergiyi kapsamlı bir şekilde ele aldığı Bir Rüyanın İnşası: Arnavutluk Sanatında Toplumcu Gerçekçilik başlıklı metinleri yer alıyor. Metinlere Arnavutluk Sanat ve Siyasetinde 20. Yüzyıl başlıklı bir de kronoloji eşlik ediyor.

 

Yayın Yılı: 2020
Sayfa Sayısı: 167
ISBN: 978-605-4642-90-8

4 Sunuş
Suna, İnan ve İpek Kıraç

8 Arnavutluk Tarzı Toplumcu Gerçekçilik
Ermir Hoxha

26 Bir Rüyanın İnşası: Arnavutluk Sanatında Toplumcu Gerçekçilik
Artan Shabani

40 Arnavutluk Sanat ve Siyasetinde 20. Yüzyıl

54 Katalog

Bir Rüyanın İnşası

Resim, afiş ve çizimler aracılığıyla Arnavut toplumsal gerçekçiliğine odaklanan sergi, sosyalizmin kuruluş ilkelerini işçi sınıfında yaymayı amaçlayan siyasi tavrın hâkim olduğu diktatörlük dönemi görsel sanatlarından bir seçki sundu.

Bir Rüyanın İnşası