Çiftdüşün
Çiftgörü

George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı “Çiftdüşün” kavramına bir göndermeyle isim bulan Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi, alternatif düşünme biçimleriyle ilgili bir okuma önerdi. Devletin, bireyin zihni üzerinde nasıl egemenlik kurduğunu gösterebilmek için icat edilen bu terim, zihinde birbiriyle çelişen iki düşünceyi bir arada tutma ve bu düşüncelerin ikisine aynı anda inanabilme yeteneği üzerine kurulu. Günümüz sanatçılarıysa yalnızca Çiftdüşün’ü değil, birbirine paralel ve teğet geçen çok sayıda çizgiyi aynı anda kullanarak bir Çokludüşün’ün nasıl geliştirilebileceğini gösteriyor.

Sergi kataloğu değişime uğrayan düşünme ve iletişim biçimlerinin sanattaki yansımalarını küratör Alistair Hicks’in metni ve sergi seçkisi eşliğinde sunuyor. 

Görsel ve sözel arasındaki sürtüşmeyi araştıran ve Çiftdüşün’le birlikte düşünce biçimlerinde yaşanan radikal değişime işaret etmeyi amaçlayan sergi kataloğu tüm dünyadan 34 sanatçının yapıtlarını içeriyor. Katalogda Yuri Albert, Nikita Alexeev, Kader Attia, Sarnath Banerjee, Erik Bulatov, Hera Büyüktaşçıyan, Olga Chernysheva, Aslı Çavuşoğlu, Marilá Dardot, Marcel Dzama, Tracey Emin, Merike Estna, Claire Fontaine, Sandra Gamarra, Duan Jianyu, Ali Kazma, William Kentridge, Waqas Khan, Anselm Kiefer, Galim Madanov and Zauresh Terekbay, Marko Mäetamm, Mónica de Miranda, Ciprian Mureşan, Arkadiy Nasonov, Bruce Nauman, Pavel Pepperstein, Raymond Pettibon, RAQS Media Collective, Thomas Ruff, Nedko Solakov, Erdem Taşdelen, Gavin Turk, Keith Tyson ve Yangjiang Group’un yapıtları yer alıyor.

Yayın Yılı: 2017
Sayfa Sayısı: 111
ISBN: 978-605-4642-70-0

5 Sunuş
Suna, İnan & İpek Kıraç

8 Bu Daha Başlangıç
Alistair Hicks

Çiftdüşün
Çiftgörü

Düşünme biçimimiz kökten bir değişime uğramış durumda, ama insanların çoğu bunun pek farkında değil gibi. Kurumsallaşmış düşünme biçimi son 24 yüzyıldır yaptığı gibi doğrusal Neo-Platonik yapısını sürdürüyor. Ama saygınlığını yitirdi. Tıpkı sanat gibi o da kaidesinden aşağı yuvarlandı.

Çiftdüşün <br>Çiftgörü