25 Kasım 2015 - 7 Şubat 2016
Pera Müzesi, video sanatının pop müzik ile ilişkisini ele alan ve aralarındaki etkileşimlere odaklanan Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi başlıklı bir sergi sundu. Küratörlüğünü Javier Panera’nın yaptığı sergide yer alan eserler, 1960’lardan günümüze pop müzik ile video sanatı arasındaki ilişkilerin izini sürdü. Sergide, hem biçimsel hem de kavramsal açıdan pop ve rock ikonografileriyle bağlantılı olan, video sanatı ve deneysel film tarihinin önemli eserleri yer aldı. Beş bölümden oluşan sergide, aralarında Nam June Paik, Andy Warhol, Yayoi Kusama, Vito Acconci ve John Baldessari gibi öncü sanatçıların da bulunduğu 28 sanatçının 26 yapıtı yer aldı. Sergiye ayrıca kapsamlı bir video gösterim programı da eşlik etti.
Sanatçılar: Adel Abidin, Ana Laura Alaez, Hugo Alonso, Charles Atlas, Joseph Beuys, Marc Bijl, Dara Birnbaum, Olaf Breuning, Charley Case, Carles Congost, Cheryl Donegan, Kit Fitzgerald, Jorge Galindo, Jesus Hernandez, Bjorn Melhus, Joan Morey, Cesar Pesquera, Pipilotti Rist, John Sanborn, Santisgo Sierra
iş birliğiyle
teknoloji sponsoru
sergi salonu boya sponsoru
2015 yılında Pera Müzesi’nde gerçekleşen Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisinin kataloğu, video sanatının pop müzik ile ilişkisini ele alıyor ve aralarındaki etkileşimlere odaklanıyor ve 1960’lardan günümüze pop müzik ile video sanatının kesiştiği yolların izini sürüyor. Serginin küratörü F. Javier Panera Cuevas’ın video sanatı ve pop müzik ilişkisini ele alan metni ile Pop İçinde Sanat / Sanat İçinde Pop, Histeri ve Din, Rock ve Kavramsal Sanat: ‘Müzisyen Olmayanlar’ ile ‘Sanatçı Olmayanlar’ Karşı Karşıya, Rock ve İkizi: Bir “Alet Çantası” Olarak Pop Müzik ve Dans Müziği Politikaları başlıklı beş bölümden oluşan sergi kataloğu, sergide yer alan işlerle ilgili detaylı bilgiler içeriyor.
Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisine paralel düzenlenen “Müzik Bedende” etkinlik programı kapsamında Pera Müzesi’nde 4 Şubat Perşembe günü saat 18:30’da sanatçı Nancy Atakan, video gösterim programının ardından “Passing On” başlıklı kitabını ve pratiğini anlatıyor.
Video
Video enstalasyonları ve kayıt endüstrisiyle bağlantılı müzik videolarını farklı bir bakışla ele almak amacıyla 1980’lerden itibaren müzik videosunun estetiğini kendine mal eden ve yapısını söken çağdaş sanatçıların video eserlerinden oluşan bir gösterim programı.
Altı bölümden oluşan programda, 60’lardan bugüne sanatçılar tarafından yönetilen müzik videoları, MTV öncesi dönem, MTV dönemi ve müzik videosunun altın çağı (1981-84), 80’lerin başından 90’lara kadar cinsel kimlik meselesine odaklanan videolar, auteur yönetmenlerin videoları ve son dönemin ses getiren müzik videoları yer alıyor.
Pera Öğrenme’nin Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisi kapsamında ve müzik terapisti Danny Lundmark eğitmenliğinde gerçekleştirilen, 7-14 yaş grubuna yönelik “Şarkını Yaz, Kaydet ve Dinle!” atölyesinde çocuklar kendi şarkılarını bestelediler!
Nam June Paik video sanatının öncülerinden biriydi (1932- 2006). Warhol ile Nameth’in, rock, film ve performansı birleştiren saykodelik happening’lerle deneysel çalışmalar yaptığı sıralarda video sanatının öncüleri Nam June Paik, Stephen Beck, Eric Siegel ve Steina Vasulka’nın aynı konularda deneyler yapmış olması ilginçtir.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)