Kadınlar Resimler Öyküler

modernleşme sürecindeki Türk resminde ‘kadın’ imgesinin dönüşümü

31 Ocak - 9 Nisan 2006

Günümüzün en canlı ve heyecan verici bilim dallarından biri haline gelen sanat tarihi; kendi ana malzemesinin yani geçmişin sanat yapıtlarının devamlı olarak yeniden incelenmesi, değerlendirilmesi ve yorumlanmasına duyulan ihtiyacı vurgular. Güncel bilgiler ışığında taze bakış açılarından bu yapıtlara dair düşünce ve teoriler ile bir sanat yapıtını çevreleyen bilgi söylemleri devamlı olarak adapte edilir.

Kadınlar Resimler Öyküler - modernleşme sürecindeki Türk resminde ‘kadın’ imgesinin dönüşümü”, işte böyle bir eğilimin ve böyle bir yeniden okuma çabasının ürünü bir sergiydi. Sergide, çeşitli kamu kurumlarından ve özel koleksiyonlardan seçilerek bir araya getirilen elliyi aşkın resim bizi, Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e resim sanatımızın gelişme ve çağdaşlaşma yıllarına götürürken bu dönemi, 'kadın' imgesinin dönüşümünün yeniden yorumlanışı gibi çok özel ve de birçok açıdan çok anlamlı bir tema çerçevesinde yeniden kat etti.

Sanatçılar: Şehzade Abdülmecid, Ömer Adil, Şeref Akdik, Malik Aksel, Mehmet Ruhi Arel, İbrahim Çallı, Ali Avni Çelebi, Halil Dikmen, Abidin Elderoğlu, Refik Epikman, Nurettin Ergüven, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Tevfik Fikret, Halil Paşa, Osman Hamdi Bey, Namık İsmail, Zeki Faik İzer, Müfide Kadri, Ercümend Kalmık, Naci Kalmukoğlu, Hüseyin Avni Lifij, Hikmet Onat, İbrahim Safi, Melek Celal Sofu, Cemal Tollu, Salih Urallı, Sami Yetik, Turgut Zaim, Nazmi Ziya, İzzed Ziya

Kadınlar Resimler Öyküler

Kadınlar Resimler Öyküler

Günümüzün en canlı ve heyecan verici bilim dallarından biri haline gelen sanat tarihi; kendi ana malzemesinin yani geçmişin sanat yapıtlarının devamlı olarak yeniden incelenmesi, değerlendirilmesi...

"Mimarlık ile Dans"

"Mimarlık ile Dans"

Sanırım Frank Zappa (bazıları bunu Laurie Anderson’ın söylediğini iddia ediyor) bir söyleşisinde “müzik üzerine yazmak mimarlık ile dans etmeye benzer” demiş. 

Barbara Kruger’ın İktidar, Kapitalizm,  Kimlik ve Toplumsal Cinsiyete Odaklanan Pratiği Üzerine

Barbara Kruger’ın İktidar, Kapitalizm, Kimlik ve Toplumsal Cinsiyete Odaklanan Pratiği Üzerine

Nobel Koleksiyonu’ndan bir seçki sunan Ve Şimdi İyi Haberler sergisinde iki çarpıcı yapıtıyla yer alan sanatçı Barbara Kruger’ın yaşamı ve yapıtlarına yakından bakıyoruz.

Bir Kedi Dosyası

Bir Kedi Dosyası

Kedilerin Eski Mısır’da ilk kez evcilleştirilmelerinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da çekicilikleri giderek artıyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli şehir efsaneleri yüzyıllardır alıp başını gitmekte: Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde, hamile bir kadının bir kediyi tutması ya da onu kucağında oturtması sakıncalı görülüyordu.