Bebek Kral

21 Aralık 2012

Tuval üzerine yağlıboya, 130,8 x 98,5 cm Tuval üzerine yağlıboya, 130,8 x 98,5 cm

XIV. Louis’nin –ikinci adı Dieudonné (“Tanrı vergisi”), Tanrı’nın ona bahşettiği statüye gönderme yapıyordu– doğduğu 1638 yılı, son derece dindar Avusturyalı Anne’ın desteklediği annelik tapınmasının yaygınlaşmasına tanık olmuştu: Bu tapınmanın nedeni, Anne’ın Fransız tahtı için bir vâris dünyaya getirmiş olması mucizesiydi.

Simon François de Tours (1606-1671), günümüzde Sens’taki Piskoposluk Sarayı’nda bulunan alegorik resimde kraliçeyi Bakire Meryem, küçük XIV. Louis’yi ise bebek İsa şeklinde resmetmişti. Kundakta çocuk resimlerine, halk büyük bir ilgi gösteriyordu. Kundaklama, neredeyse doğumdan hemen sonra başlıyordu: Ebeler, yeni doğan bebeklerin kollarını iki yanları boyunca aşağı doğru, bacaklarını düz, başlarını ise gövdeleriyle hizalı tutuyor, sonra onları kundak bezleriyle sıkı sıkıya bağlıyorlardı; bu onları sağlam şekilde tutuyor, şoklardan ve soğuktan koruyordu. Bu bebek en çok iki aylık olmalıdır; o yaşta kollar serbest tutuluyordu. Hekimler ancak 18. yüzyılda kundak bezlerinin düzgün duruş elde etme için gereksiz olduğunu fark etmeye başladılar.

1762’de, Émile kitabında, Rousseau özgürlüğün erdemlerini yüceltiyordu: “Başlığa, kundak sargısına gerek yok; kundak bezleri gevşek, kol ve bacaklar serbest olmalı [...] bırakın çocuk özgürce gelişsin, küçük kol ve bacaklarını uzatsın, gün be gün kol ve bacakların düzgün geliştiğini göreceksiniz”. İlginç olan, sanatçının resmin orijinalinde papağanı tuvalin iyice sağına resmetmiş, sonra bir “pentimento” (değişiklik) ile papağanı biraz daha sola hareket ettirmiş olmasıdır. Malzeme, dikilerek birbirine tutturulmuş çeşitli tuval parçalarından yapılmıştır; bu, Rubens gibi son derece saygı gören ressamlar arasında bile yaygın bir uygulamadır. 

Yannick Vu

Mavi Giysili Kız

Mavi Giysili Kız

Bu tam boy kız portresi, erken 18. yüzyıl Britanya portre çizim sanatının güzel bir örneğidir. Çocuk, sağ ön planı bir sütun kaidesiyle çevrili terasta dururken gösterilir.

İki çocuk portresinden yola çıkarak...

İki çocuk portresinden yola çıkarak...

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait Oryantalist Resim Koleksiyonu’nda bugüne kadar Pera Müzesi’nin ikinci katındaki sergilerde de yer almış iki çocuk portresi bulunmaktadır. 20. yüzyıl başlarında, 4 yıl arayla yapılmış bu resimlerdeki çocuklardan biri Sultan Abdülhamid’in oğullarından Şehzade Abdürrahim Efendi, diğeri ise Osman Hamdi Bey’in kızı Nazlı’dır.

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Müzik ve Eğlence

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Müzik ve Eğlence

Batılı ressamların Osmanlı konulu iç mekanda geçen gündelik yaşam resimlerine baktığımızda müzikli eğlenceler yaşama dair önemli bir detay olarak dikkat çeker. Bazen de tek figürlü resimlerde sadece müzik yapan kadınlar betimlenmiştir.