Geceye Doğru: Cadılar Bayramı Özel

28 Ekim 2022

Pera Film, Cadılar Bayramı yaklaşırken takipçileri için bir izleme listesi paylaşıyor! Listede, kült filmlerden yakın dönem sinema örneklerine, türler arası gezinen tuhaflıklarla dolu 10 film yer alıyor.

 

What Ever Happened to Baby Jane? (1962)

 

Kardeş rekabetini neredeyse yeniden tanımlayan bir masalda, “unutulmuş” oyuncular Blanche ve “Bebek” Jane Hudson birlikte yaşarlar. Jane, babalarıyla vodvilde sahne aldığında ünlü bir oyuncuyken, yaşlandıkça ön planda olan Blanche olur. Filmde zalimliği ve nefretiyle seyirciye dehşet veren Jane'i canlandıran Bette Davis ile kardeşi Blanche'ı oynayan Joan Crawford'un gerçekte de birbirlerinde nefret ettikleri ve filmin çekimleri sırasında tüm sete zor anlar yaşattıkları söylenir. 1962 yapımı What Ever Happened to Baby Jane? psikolojik gerilim türünün en önemli örneklerinden biri.

 

The Rocky Horror Picture Show (1975)

 

Cadılar Bayramı izleme listelerinin vazgeçilmezi olan, kült klasiklerden The Rocky Horror Picture Show, cinsel özgürlüğün en belirgin şekilde sinemaya yansıdığı, zamanının kült müzikallerinden biri olarak sinema tarihinde yerini aldı. Film, balayı yolculuklarında gerçekleşen araba kazası sonrasında tuhaf bir şatoya sığınan ve şatonun sahibi Dr. Frank-N-Furter ile tanışmalarıyla kendilerini rüya ve kabus arasında bir şenliğin ortasında bulan genç bir çiftin hikayesini anlatıyor.

 

Videodrome (1983)

 

Belden aşağı yayınlara prim veren ucuz bir televizyonun yöneticisi olan Max Renn, çaresizce ratingleri arttıracak bir program arayışındayken ilginç bir korsan yayına denk gelir. Videodrome isimli bu yayın işkence, cinayet, yaralama, sado-mazoşizm ve cinsellik içeriklidir. Max’in profesyonel ilgisi kişisel merakına yenik düşer ve Videodrome izlemek onun için bir takıntı haline gelir. Andy Warhol’un “1980’lerin Otomatik Portakal’ı” olarak tanımladığı film, VHS döneminin kolektif bilinçaltına girerken, bugünkü internet çağında ekranlarla kurduğumuz içli dışlı ilişkiyi, korku ve arzularımızı da bize göstermiş oluyor.

 

Perfect Blue (1997)

 

Anime türünde yapılmış en başarılı gerilim filmlerinden biri olarak anılan Perfect Blue, şarkıcılık kariyerini bırakıp oyuncu olmaya karar veren Mima Kirigow’a odaklanıyor. Fanatik bir hayranı tarafından taciz edilmeye başlayan Mima'nın hayatı, hayranının Mima’yı eski ‘masum’ hâline döndürmek için korku ve dehşet dolu planını devreye soktuğunda büyük bir çıkmaza sürüklenir.

 

A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

 

California’da çekilen ama İran’ın çarpıtılmış ve siyah-beyaz bir versiyonu olan Kötü Şehir adlı bir yerde geçen filmin yönetmeni Ana Lily Amirpour, Doğu’yla Batı sinemasının estetiklerini birleştirerek “ilk İran vampir westerni” olarak nitelendirilen, kadınların güçlü olduğu özgün bir vampir filmi olarak övülen bir iş ortaya koyuyor.

 

What We Do in the Shadows (2014)

 

Bir mockumentary örneği olan What We Do in the Shadows filmi, Wellington'da bir daireyi paylaşan ve ev işi yapmaktan gece kulüplerine girmeye kadar modern yaşamla başa çıkmaya çalışan vampirler Viago, Deacon, Peter ve Vladislav'ı takip ediyor.

 

The Babadook (2014)

 

Yönetmenliğini ve senaristliğini Jennifer Kent'in üstlendiği film, yavaş yavaş dengesizleşen ve karanlığa çekilen oğlunu geri kazanmaya çalışan Amelia'nın, oğlunu etkileyen doğaüstü bir varlıkla giriştiği mücadeleyi ele alıyor. Hem Amelia'nın hem de Samuel'ın kabuslarını süslemeye başlayan gizemli Badadook gerçek olabilir mi?

 

Goodnight Mommy (2014)

 

Gösterildiği her yerde sansasyona dönüşen, filmi izlerken bayılan izleyicilerin hikayeleri ile şöhreti kulaktan kulağa yayılan Goodnight Mommy, 9 yaşındaki ikizler Lukas ve Elias’ın hikayesini anlatıyor. İkizler, estetik bir operasyon geçirdikten sonra yüzü bandajlı bir şekilde eve dönen annelerinin gerçek anneleri olup olmadığından şüphelenmeye başlar. Ancak kasabadan uzakta, ormanlık bir alanda olan evlerinde onlara yardım edecek kimse yoktur.

 

Raw (2016)

 

Geçtiğimiz yıl Titane filmiyle çok konuşulan yönetmen Julia Ducournau’nun 2016 yapımı filmi Raw, ailesindeki herkesin veteriner ve vejeteryan olduğu Justine’in, veterinerlik okuluna başladığında acımasız ve tehlikeli bir şekilde baştan çıkarıcı bir dünyaya girişine odaklanıyor.

 

Censor (2021)

 

1980'lerde, şiddet içerikli videoların toplum üzerindeki etkisi hakkında medyanın abartılı tartışmalarının zirvede olduğu bir zamanda geçen Sansür, kurgu ile gerçeklik arasındaki çizgiyi çözmeye çalışan Enid'in hikayesini aktarıyor.

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Turquerie

Turquerie

14. yüzyılda Balkanlar’a giren, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fetheden, 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanan Osmanlı İmparatorluğu, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuştur. Ancak 17. yüzyıl sonlarına gelindiğinde imparatorluğun genişlemesi durmuştu. 

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.