12 Şubat 2018
Jean-Michel Basquiat, Canavar, 1983, Tuval üzerine akrilik, 183 x 227 cm.
New York sokaklarında hicivli graffitilerinin belirlemeye başladığı 1977’den 1988’deki zamansız ölümüne kadar Jean-Michel Basquiat neo-ekspresyonizm çizgisinde son derece etkili yapıtlar üretti. Bütün çalışmalarında olduğu gibi, şematik fırça darbeleriyle yapılmış bu kara maske de sanat, edebiyat, popüler kültür ve Karayip geleneğine birçok gönderme barındırıyor. Sanatçının, nüfuz edilemez arka plandan fırlamış gibi duran ve pekâlâ kendi otoportresi olabilecek bu kara simaya “canavar” adını vermiş olması oldukça çarpıcı. Basquiat, belki de Afrika mask geleneğini inceleme niyetindeydi ama sonuçta ortaya çıkan yapıt izleyiciyi toplumlardaki siyah erkek algısı hakkında eleştirel bir düşünce geliştirmeye yönlendiriyor.
Sanatçı Biyografisi
(d. 1960 – ö 1988 Brooklyn, New York, ABD) Manhattan’da yaşadı ve çalıştı. Hiphop, post-punk ve sokak sanatı hareketlerinin bir araya gelerek canlı bir kültür merkezine dönüştürdüğü Lower East Side’ın duvarlarını espirili yazılamalarla donatan SAMO adlı graffiti ikilisinden biri olarak adını duyurdu. Basquiat, eserlerinde, servete karşı yoksulluk; ayrımcılık ve içsel deneyime karşı dışsal deneyim gibi “semptomatik ikili karşıtlıklarla” uğraştı. Şiir, çizim ve resimleri kullanarak ederek ürettiği eserlerinde metin ile imgeyi; soyutlama ile figürasyonu; tarihsel bilgi ile çağdaş eleştiriyi buluşturdu. 1980’lere gelindiğinde, neo-ekspresyonist eserleri, uluslararası müze ve galerilerde sergileniyordu. Whitney Amerikan Sanatı Müzesi (The Whitney Museum of Modern Art), Fruitmarket Gallery (Edinburgh), Çağdaş Sanatlar Enstitüsü (Institute of Contemporary Arts, Londra), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Kestnergesellschaft (Hannover), Whitney Museum, Des Moines Art Center, Montgomery Museum of Fine Arts (Montgomery Güzel Sanatlar Müzesi, Alabama), Brooklyn Museum (New York), Los Angeles Çağdaş Sanat Müzesi (Museum of Contemporary Art, Los Angeles), Houston Güzel Sanatlar Müzesi (Museum of Fine Arts, Houston), Museo de Arte de Puerto Rico (MAPR) ve Barbican Centre, Basquiat için sergiler düzenleyen belli başlı sanat kurumlarından bazılarıdır.
Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)