Kimliğin Parçaları

27 Eylül 2015

Çalışmalarına Saraybosna’nın kuşatma altında olduğu savaş yıllarında da (1992-1995) devam etti ve önemli uluslararası projelerde yer aldı.

Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar sergisi, Akademi’nin altı fakültesinden lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin ve mezunlarının resim, heykel, baskı, sanat eğitimi, grafik ve ürün tasarımı gibi çeşitli mecralarda ürettikleri işleri kapsıyor. İşler, Bosna-Hersek çağdaş sanatına bir bakış sunarken, gençlerin gözüyle ülke tarihine ve toplumsal olaylara, siyasi, ekonomik ve kültürel gerçekliğe dair yorum ve yansımaları içeriyor, geleneksel öğelerin çağdaş bağlamlarda ele alınmasını tartışıyor.

Günümüz İmgeleri

Önemli toplumsal ve ekonomik olaylarla kurulan ilişkiyle, toplumsal gerçekliğin ve içinde yaşadığımız mekânla zamanın incelenip değerlendirilmesi ve kimliğin analiz edilmesi birlikte işleyen süreçlerdir.

Günümüz İmgeleri

Nedim Đikić, Kendi Aklının Mahpusu, 2012, Çelik ve Polyester, 28 x 22 x 28 cm

Günümüz İmgeleri

Lejla Ćehajić, Aynalı Kadın, 2010, Karışık Teknik, 22 x 27 x 21 cm

Bundan dolayı sergideki birçok eser, portrelere ve oto-portrelere odaklanıyor ve avadgardın büyük ustası Paul Klee’nin her sanatçının “gören bir göz”e ve “hisseden bir göz”e sahip olması gerektiği yolundaki iddiasını yeniden incelenmeye davet ediyor.

Günümüz İmgeleri

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi işbirliği ve İKASD desteğiyle gerçekleştirilen Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar 4 Eylül - 01 Kasım 2015 tarihleri arasında Pera Müzesi’ndeydi.

Gerçekler Acıtır!   Küratör Anlatıyor: Günümüz İmgeleri

Gerçekler Acıtır! Küratör Anlatıyor: Günümüz İmgeleri

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin eserlerinin önemli bir bölümü sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin çoğunlukla acı verici yönleriyle uğraşıyor, bu konuda bir farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, bizi uyarıyor, tartışma yaratıp bize yeni yorumlar sunuyor.

Mostar’ın 8 Sorununa 8 GIF

Mostar’ın 8 Sorununa 8 GIF

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle yeni bir yazı dizisine başlıyor. “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz.

Rineke Dijkstra Bana Bak!

Rineke Dijkstra Bana Bak!

“Portre insanlık durumunun dışından ve de içinden bahseder, bir kişinin fiziği kadar psikolojisini de yansıtır –ya da yansıtmalıdır.”