9 Taş, Ekin Bernay

Performans

31 Mart - 2 Nisan 2017

Ekin Bernay’ın 9 Taş (9 Stone) başlıklı performansı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri koleksiyon sergisine gönderme yapıyor. İzleyicilerin aktif rol alacağı bu performansta sanatçı Bernay, beden ilişkisini keşfetmek, beden özgürlüğü ve beden ağırlıkları konularına eğiliyor. Katılımcılara farklı bir deneyim yaşatacak olan bu performans, gün boyunca belirli seanslarda gerçekleştirildi.

Ekin Bernay hakkında

Performans sanatçısı, dans ve hareket psikoterapisti Ekin Bernay (d. 1987, Ankara) Londra’da yaşıyor. 19 yıldır dans eden ve Londra’da Sadlers Wells, The Place gibi önemli sahnelerde yer alan alan sanatçı, Bilkent Üniversitesi’nde İletişim ve Tasarım bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra lisansüstü eğitimini London College of Fashion’da Moda Endüstrisi Tasarım Yönetimi üzerine ve University of Roehampton’da Dans ve Hareket Psikoterapisi üzerine yaptı. Sanatçı kimliğinin yanı sıra dans terapisti olarak down sendromlu, otizmli bireylerle ve yetişkin ruh sağlığı alanında da çalışmaktadır.

İlgili Proje

Yeniden Bak

Pera Müzesi, Performistanbul iş birliğiyle Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyon sergilerinden ilham alan “Yeniden Bak” performans programını sundu. Sanatçılar İ. Ata Doğruel “Elçiler”, AslieMk “Yerinde” ve Ekin Bernay “9 Taş” başlıklı performanslarıyla Pera Müzesi’ndeki Oryantalist Resim, Kütahya Çini ve Seramikleri ve Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri koleksiyon sergilerine yeni bir bakış sundular.

Yeniden Bak

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.

Mangala Oyunu

Doğu’ya özgü giysileri içindeki bu üç figür, egzotik bir manzara önünde nargile içip mangala oynarken görülüyor. 1739 tarihli kraliyet koleksiyonları envanterleri, bu grubun üyelerini sarayın haremağası Matthias ve iki odalık olarak tanımlıyor.

Sonsuz bir ihtimal olarak Mavi

Yves Klein’ın mavi pigmentlerini akla getiren bir rengin perdeyi boylu boyunca kapladığını düşünün. Neredeyse 80 dakika boyunca mavinin tonlarında en ufak bir oynama olmasa bile, zihnimiz durduğu yerde durmuyor. Sabit bir maviliğe ne kadar uzun süre bakabiliriz? Mavi tonlar titreyerek, kendi gölgelerini yaratarak bize oyunlar oynamaz mı? Maviden gözlerimiz kamaşmaz mı?