Dijital Konser Serisi
Berlin Filarmoni Orkestrası

Konser

2 Kasım 2013 / 20:45

Pera Müzesi, Goethe-Institut Istanbul ve Berlin Filarmoni Orkestrası’nın işbirliğiyle, Dijital Konser Serisinin ikinci etkinliğini 2 Kasım Cumartesi günü saat 20:45’te gerçekleştirecek.

Konser programında Robert Schumann’ın Senfoni No. 1 ve Senfoni No. 4 ile Sergei Prokofiev’in Keman konçertosu seslendirilecek. Sir Simon Rattle şefliğinde düzenlenen konsere solist olarak ünlü keman virtüözü Daishin Kashimoto katılıyor.

Konser öncesi saat 20:45’te Sabri Tuluğ Tırpan seslendirilecek eser üzerine kısa bir sunuş yapacak.

Pera Müzesi, Ekim 2013 – Haziran 2014 döneminde Goethe-Institut Istanbul ve Berlin Filarmoni Orkestrası’nın işbirliğiyle, dünyanın ilk sanal konser salonu Dijital Konser Salonu’nun (Digital Concert Hall) sunduğu canlı yayın programından ayda bir kez müzikseverlere eşsiz konserler sunmaya devam edecek.

Serinin üçüncü konseri ise 6 Aralık 2013 Cuma günü.

Konserler ücretsizdir; yerler sınırlıdır ve numaralı değildir.

Konser programı:

20:45     Sabri Tuluğ Tırpan, Sunuş
21:00     Canlı Yayın, Konser
Robert Schumann
Senfoni No. 4, Re Minör (1841, İlk versiyon)

Sergei Prokofiev
Keman Konçertosu No. 1, Re Majör
Daishin Kashimoto, Keman

Robert Schumann
Senfoni No. 1, Si bemol Majör

İdeoloji

Sergi, “Balkanlar” olarak bilinen bölge ülkelerinden farklı kuşaklardan sanatçı ve sanatçı gruplarına odaklanıyor ve bölgenin kaçınılmaz olarak akla gelen siyasi çağrışımları göz önünde bulundurulmaksızın bir doğa olayı üzerinden biçimleniyor.

Motiflerin Hatırlattıkları

İslam sanatlarında öne çıkan motifler, taşıdıkları sembolik anlamlarla bugünkü üretimleri şekillendirmeye devam ediyor. Kütahya çinilerinde görülen bitkisel bezemeler ve geometrik desenler hem vazo, sürahi gibi seramik objelerde hem de mimari süslemelerde kullanılıyor.

Esir Sultan

Yunanlıların Türk boyunduruğunu kırmak için yürüttükleri savaş Avrupa tarafından yakından takip ediliyordu. Romantizmin hakim olduğu bu çağda, Yunanistan’ın çevresinde 1821 ile 1832 arasında gelişen olaylar ulusal bağımsızlık mücadelesinin bir sembolü haline gelmişti.