Ali Artun: “Giacometti'nin Gerçeklik Çıkmazı”

Konferans

4 Nisan 2015 / 14:30

Giacometti baştan beri gerçekliği görmeye, gerçekliği yakalamaya çalışıyor. Ama başaramıyor. Öyle ki ilk heykellerini bu uğurda yonta yonta, küçülte küçülte bitiriyor. Sonunda "gerçeküstü" nesnelerle uğraşmaya girişiyor ve bu alanda bir çığır açıyor. Ama kısa bir dönemden sonra, gene estetiğin en eski sorunsalına dönüyor ve sanatla gerçekliğin etkileşimini keşfetmeye çalışıyor. Bitmez tükenmez kopyalarla uğraşıyor. Beş yıl, her gün üzerinde uğraşmasına rağmen, bir türlü kardeşinin portresini ve büstünü bitiremiyor. "Bir baş yapmayı bile başaramadığını" söylüyor. Ama sonuçta, hapsolup kaldığı bu gerçeklik çıkmazından yarattığı benzersiz eserlerle, bir estetik, bir felsefe yaratıyor. Sürrealistler kadar, varoluşçuları da düşündürüyor.

Etkinlik ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır.
Yerler sınırlıdır, etkinlik başladıktan sonra salona dinleyici alınmayacaktır.

Ali Artun, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Sanat ve mimarlık alanında çeşitli derneklerde kurucu ve üye olarak yer aldı. 1984`te Galeri Nev’in kuruluşuna katıldı. Bu yıllardan itibaren, Galeri’nin Ankara`daki sergileri ile Ankara ve İstanbul’da çeşitli sergiler düzenledi. Yüzü aşkın Galeri Nev yayınının editörlüğünü yaptı. 2002 yılından bu yana kültürel eleştiri alanında eserlerin derlendiği "Sanat Hayat" dizisini yönetiyor ve İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi Doktora Programı'nda ders veriyor. Ekim 2011 tarihinde internette yayına başlayan e-skop sanat ve eleştiri dergisinin kurucusu ve editörü. Son yayınlanan kitapları: Modernliğin Sınırında(2006), Müze ve Modernlik (2006), Çağdaş Sanatın Örgütlenmesi: Estetik Modernizmin Tasfiyesi(2011).

Süreli Sergi

Alberto Giacometti

Paris’teki Giacometti Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan sergi, gençlik dönemi çalışmalarından son yapıtlarına, tamamlanmamış bir eserine dek büyük ölçüde, sanatçının yaşamı boyunca çalıştığı Montparnasse’taki atölyesinde geçen verimli sanat yaşamını gözler önüne serdi.

Alberto Giacometti

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir. 

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.

Bir Sanatçının Başarısı

Bir Sanatçının Başarısı

19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz.