Ali Artun: “Giacometti'nin Gerçeklik Çıkmazı”

Konferans

4 Nisan 2015 / 14:30

Giacometti baştan beri gerçekliği görmeye, gerçekliği yakalamaya çalışıyor. Ama başaramıyor. Öyle ki ilk heykellerini bu uğurda yonta yonta, küçülte küçülte bitiriyor. Sonunda "gerçeküstü" nesnelerle uğraşmaya girişiyor ve bu alanda bir çığır açıyor. Ama kısa bir dönemden sonra, gene estetiğin en eski sorunsalına dönüyor ve sanatla gerçekliğin etkileşimini keşfetmeye çalışıyor. Bitmez tükenmez kopyalarla uğraşıyor. Beş yıl, her gün üzerinde uğraşmasına rağmen, bir türlü kardeşinin portresini ve büstünü bitiremiyor. "Bir baş yapmayı bile başaramadığını" söylüyor. Ama sonuçta, hapsolup kaldığı bu gerçeklik çıkmazından yarattığı benzersiz eserlerle, bir estetik, bir felsefe yaratıyor. Sürrealistler kadar, varoluşçuları da düşündürüyor.

Etkinlik ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır.
Yerler sınırlıdır, etkinlik başladıktan sonra salona dinleyici alınmayacaktır.

Ali Artun, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Sanat ve mimarlık alanında çeşitli derneklerde kurucu ve üye olarak yer aldı. 1984`te Galeri Nev’in kuruluşuna katıldı. Bu yıllardan itibaren, Galeri’nin Ankara`daki sergileri ile Ankara ve İstanbul’da çeşitli sergiler düzenledi. Yüzü aşkın Galeri Nev yayınının editörlüğünü yaptı. 2002 yılından bu yana kültürel eleştiri alanında eserlerin derlendiği "Sanat Hayat" dizisini yönetiyor ve İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi Doktora Programı'nda ders veriyor. Ekim 2011 tarihinde internette yayına başlayan e-skop sanat ve eleştiri dergisinin kurucusu ve editörü. Son yayınlanan kitapları: Modernliğin Sınırında(2006), Müze ve Modernlik (2006), Çağdaş Sanatın Örgütlenmesi: Estetik Modernizmin Tasfiyesi(2011).

Alberto Giacometti

Paris’teki Giacometti Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan sergi, gençlik dönemi çalışmalarından son yapıtlarına, tamamlanmamış bir eserine dek büyük ölçüde, sanatçının yaşamı boyunca çalıştığı Montparnasse’taki atölyesinde geçen verimli sanat yaşamını gözler önüne serdi.

Alberto Giacometti

Rineke Dijkstra Bana Bak!

“Portre insanlık durumunun dışından ve de içinden bahseder, bir kişinin fiziği kadar psikolojisini de yansıtır –ya da yansıtmalıdır.”

Pera Müzesi’nin Genç Sergileri

Pera Müzesi’nin sergiler ekibinden Begüm Akkoyunlu ve Tania Bahar ilk açıldığımız günden bu yana süregelen ve artık bir gelenek halini alan “Genç Sergiler”in hikâyesini Pera Müzesi Blog için anlatıyor!

Araba Sevdası Yahut Hikâyenin Aslı <br> Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Araba Sevdası Yahut Hikâyenin Aslı
Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı.