Söyleşi
16 Şubat 2022 / 18.30
Yarına Notlar sergisi, COVID-19 küresel salgını sürecinde yaşanan kültürel geçişi ele alan güncel sanat çalışmalarını bir araya getiriyor. Independent Curators International (ICI) [Uluslararası Bağımsız Küratörler] oluşumunun hazırladığı bu gezici sergi, mevcut kriz ortamında, günümüz kültürünün değerlerini sorgulamak ve yeniden değerlendirmek amacıyla 25 ülkeden 30 küratörün oluşturduğu seçkiyi sunuyor.
Sergi kapsamında Mari Spirito’nun küratörlüğünde, sanatçı Ali Kazma’nın Kuzey başlıklı iki kanallı video çalışması yer alıyor. Türkiye’de ilk defa izleyiciyle buluşan bu video, izleyiciyi 1930’lardan 1980’lerin sonlarına kadar Sovyetler tarafından yönetilmiş olan terk edilmiş bir madene, Svalbard Adaları’ndaki Pyramida’ya götürüyor. Sergiye paralel olarak düzenlenen konuşmada Ali Kazma ile Mari Spirito video üzerine sohbet ediyor.
Ali Kazma Hakkında
Ali Kazma’nın video çalışmaları, çalışan, emek sarf eden insan bedenlerinin hareketlerine odaklanır. Eserlerinin çoğu, işinde ustalık kazanmış kişiler tarafından gerçekleştirilen bir dizi mesleğin ayrıntılı uzmanlığını yansıtır; kariyeri boyunca Kazma bir tahnitçi, atölye seramikçisi, cerrah, kot pantolon seri üretim hattında çalışan bir fabrika işçisi, saat tamircisi, kasap ve birçok başka çalışanı filme almıştır. En kapsamlı işlerinden 7 kanallı video yerleştirme O.K. (2010),bir noter memurunun önündeki kâğıt istiflerini hayret verici bir hızla damgalayan ellerini inceler. Kazma için özellikle de mekanik tekrar veya zanaatkar el emeği içeren çalışma süreçleri, ulusal ve küresel bağlamdaki üretim, ticaret ve sosyal organizasyon sorunlarıyla doğrudan ilişkilidir.
Mari Spirito Hakkında
Mari Spirito, 2011'den bu yana İstanbul ve New York'ta sergiler ve kamusal programlar düzenleyen ve sunan kültürler arası bir sanat organizasyonu olan Protocinema'nın Kurucu Direktörü ve Küratörüdür. 2015'te Protocinema'nın Genç Küratör Serisi mentorluk programını başlattı. 2020'de Ahmet Öğüt'ün “Hiçbir şiir şairini sevmez”, Yarat Çağdaş Sanat Merkezi, Bakü’deki sergisinin ve Theo Triantafyllidis'in ilk gösterimi Sundance Film Festivali'nde yapılan “Anti-Gone” çalışmasının küratörlüğünü üstlendi. 2019 Pekin Sanat Zirvesi için kamusal konuşmaların küratörlüğünü yaptı; 2018'de Independent Curators International (ICI) Curatorial Intensive, Bangkok’ta yer aldı, Alserkal Arts Foundation Public Commission, Dubai’de Hale Tenger ile birlikte çalıştı. 2013 - 2018 arası Spirito, hem Art Basel hem de Art Basel Miami Beach için konuşma serisi programladı; 2017'de Inaugural High Line Plinth Commissions için Uluslararası Danışma Komitesi Üyesi olarak görev yaptı; 2015-2017 yılları arasında Alt Bomonti, İstanbul'un Küratörü ve Direktörü olarak çalıştı.2017’de Onassis Kültür Merkezi için “Adaletin Doğası Üzerine” sergisi ve söyleşi küratörlüğünü üstlendi. 2012’de 2. Mardin Bienali Danışmanı olarak görev aldı. 2000-2012 yılları arasında 303 Gallery New York'un Direktörlüğünü üstlendi. Spirito, New York Participant, Inc'in Yönetim Kurulu üyesi ve Massachusetts College of Art, Boston'dan Güzel Sanatlar Diploması derecesine sahip.
Görsel kredisi:
Ali Kazma
Kuzey, 2017
İki kanallı HD Video, 5’10’’
Jeu de Paume, Paris ve Galeri Nev, İstanbul’un izniyle
Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Konuşma İngilizce gerçekleştirilecek, simültane çeviri yapılacaktır.
Süreli Sergi
Yarına Notlar sergisi, Covid-19 pandemisiyle başlayan yeni küresel gerçekliği yansıtan sanat çalışmalarını sunuyor. Independent Curators International (ICI) [Uluslararası Bağımsız Küratörler], mevcut kriz ortamında, çağdaş kültürdeki değerleri ve ilişkileri sorgulamak, yeniden değerlendirmek ve bugün görülmesinin son derece önemli olduğuna inandıkları sanat eserlerini paylaşmak için 25 ülkeden 30 küratörü bir araya getirdi.
Sergi hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!
Mersad Berber (1940-2012), Bosna-Hersek ve Yugoslav sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden biridir. İfade gücü ve eşsiz yeteneği sayesinde yerel sanat çevresini çağdaş Avrupa ve dünya sanatının bir parçası haline getiren Berber, Bosna-Hersek’in çağdaş kültür tarihinde son derece dinamik bir döneminde yaşamıştır.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)